Time : 09:16:11
Date : 09 June 2008
Sender Name: Cour des comptes - Rekenhof

Verslag bestemd voor het federaal parlement: Controle door de overheid van de private socialeverzekeringsfondsen voor zelfstandigen

In zijn verslag aan het federaal parlement formuleert het Rekenhof aanbevelingen om te komen tot een betere controle door de overheid op de private socialeverzekeringsfondsen voor zelfstandigen.

De socialeverzekeringsfondsen, waar zelfstandigen verplicht moeten bij aansluiten, spelen een vooraanstaande rol in de organisatie van het stelsel van de sociale zekerheid van de zelfstandigen. Veertien fondsen (waarvan dertien private) houden de gegevens bij over hun loopbaan en hun gezinstoestand en kennen hen bepaalde sociale uitkeringen toe (kinderbijslag, faillissementsverzekering en moederschapshulp). Ze berekenen en innen de sociale bijdragen, die de voornaamste financieringsbron vormen van het stelsel van de zelfstandigen.

De controle op de fondsen gebeurt door de inspectiedienst van de Directie-Generaal Zelfstandigen van de FOD Sociale Zekerheid. Die controle moet garanderen dat de regelgeving op het gebied van de sociale zekerheid voor de zelfstandigen correct wordt toegepast. De regelgeving bepaalt onder meer de financiële en administratieve sancties tegenover de fondsen die hun verplichtingen niet nakomen. In de huidige praktijk worden die sancties echter zelden toegepast .

Het Rekenhof formuleert aanbevelingen om op korte termijn de controle door de overheid op de opdrachten van de socialeverzekeringsfondsen te verbeteren. Zo suggereert het om een globale analyse uit te voeren van de administratieve en financiële processen, alsook een vergelijkende studie van de kwaliteit van het beheer van de fondsen waardoor een heroriëntatie van de specifieke controles mogelijk is. Het Rekenhof beveelt ook aan de mogelijkheid te overwegen de inspectiedienst onder te brengen bij het RSVZ, teneinde het administratieve beheer van de zelfstandigensector op te krikken. Op die manier zou het instituut betrokken worden bij de oriëntering van de controles en zou het beter kunnen inspelen op zijn behoefte aan betrouwbare financiële, boekhoudkundige en individuele gegevens. Deze hervorming zou de centralisering van de informatica-instrumenten in de hand werken en eveneens tot meer budgettaire transparantie leiden doordat de kosten van deze controles op het stelsel van de sociale zekerheid van de zelfstandigen kunnen worden aangerekend.

Op langere termijn pleit het Rekenhof ervoor een exhaustieve gegevensbank op te richten die in verbinding staat met de bij de fondsen geregistreerde gegevens of gebaseerd is op duplicaten ervan.

Het pleit eveneens voor een vereenvoudiging van de financieringsmechanismen van de fondsen, waarbij deze laatsten alle ontvangsten uit bijdragen integraal en onmiddellijk aan het RSVZ zouden overdragen en het RSVZ hen op zijn beurt voorschotten zou toekennen ter financiering van hun beheerskosten en van de sociale uitkeringen.

De private fondsen bepalen zelf het bijdragebedrag dat ze vragen om hun beheerskosten te dekken en zijn niet verplicht deze bedragen of de manier waarop de bijdragen worden aangewend, bekend te maken. De zelfstandigen kunnen hun keuze voor een fonds dan ook niet in alle transparantie maken. Het Rekenhof beveelt daarom aan om de bekendmaking van de bijdragebedragen voor beheerskosten verplicht te maken, en de vaststelling van die bedragen voor een deel te laten afhangen van parameters die de kwaliteit en het werkvolume van de fondsen weergeven. Op die manier worden ook de
responsabiliseringsmaatregelen die de Staat in de andere sectoren van de sociale zekerheid heeft genomen, tot de fondsen uitgebreid.

De minister die bevoegd is voor de zelfstandigen, zal er in overleg met de betrokken diensten op toezien dat er zo snel mogelijk verbetering komt op het vlak van de methodes voor het richten van de controles en op het vlak van de frequentie van de controles van de inspectiediensten. Ze benadrukt echter dat extra medewerkers en informaticamateriaal nodig zijn om de specifieke en globale controles te kunnen opvoeren. Daarnaast heeft ze ook met aandacht kennisgenomen van de aanbevelingen voor een efficiënter beheer van het sociaal statuut, een grotere transparantie in de beheerskosten en meer gelijkheid tussen de zelfstandigen.


-----------------------------
Informatie voor de pers
Het Rekenhof controleert de openbare financiën van de federale Staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies. Het draagt bij tot de verbetering van het overheidsbeheer door nuttige en betrouwbare informatie die voortvloeit uit een tegensprekelijk onderzoek toe te zenden aan de parlementaire vergaderingen, aan de bewindslui en aan de gecontroleerde diensten. Als collaterale instelling van het parlement werkt het Rekenhof onafhankelijk ten opzichte van de overheden die het controleert.
Het auditverslag Private socialeverzekeringsfondsen voor zelfstandigen - Controle door de overheid is aan het federale parlement bezorgd. Het integrale verslag (50 p.), de samenvatting (2 p.) en dit persbericht zijn ter beschikking op de homepagina van het Rekenhof: www.rekenhof.be.

Contactpersoon:
Line Emmerechts
Federale Publicaties
02 551 89 85

URL: http://www.ccrek.be

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL