Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwe campagne helpt mannen om verleidingen in de hand te houden

VOEDINGSCENTRUM VALT VOETBALBUIK AAN

Den Haag, 9 juni 2008 Het EK Voetbal is voor de meeste mannen de aftrap voor een sportzomer vol verleidingen. Het bier, de snacks en de barbecueworst zullen niet aan te slepen zijn. Maar een overdaad aan op de bank zitten en sport kijken, kan al snel leiden tot extra kilo s en een toename van gevaarlijk buikvet. Het Voedingscentrum start daarom vandaag een nieuwe campagne waarin sterke mannen tips krijgen om tegenwicht te bieden aan een zomer vol verleidingen. Zo kunnen zij hun Energiebalans handhaven. Het is de eerste keer dat het Voedingscentrum specifiek mannen aanspreekt op hun gewicht.

Het probleem van overgewicht is bij mannen groter dan bij vrouwen: de nieuwste CBS-cijfers geven aan dat 51% van de mannen te zwaar is, tegenover 40% van de vrouwen. Mannen hebben vaker dan vrouwen vet in en op de buik; dit buikvet vormt een groter gezondheidsrisico dan vet op de billen of heupen. Er is een duidelijk verband tussen te veel vet in de buikholte en het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes.

Zeg nee tegen verleidingen

Het is lastig om hardnekkige gewoontes van mannen om te buigen, maar niet onmogelijk. Op verjaardagen wordt steeds minder binnenskamers gerookt en het is inmiddels volstrekt normaal om als je de BOB bent alcohol af te slaan. Met de nieuwe campagne Een sterke man zegt wel eens nee tegen verleidingen daagt het Voedingscentrum mannen uit om hun eetpatroon eens kritisch te bekijken. De campagne biedt alternatieven en simpele tips om de beruchte 4 uur-dip te vermijden en minder snel te grijpen naar allerlei snacks. En als mannen toch kiezen voor een snack, dan geeft het Voedingscentrum tips voor lekkere alternatieven met minder calorieën. Via de nieuwe internetgame Battle die buik wordt een aantal fabels en vooroordelen over de bierbuik, alcohol en potentie ontkracht, en de folder Overwinningstips geeft do s en don ts om op gewicht te blijven. Via www.voedingscentrum.nl/desterkeman lezen mannen ook ervaringen van andere mannen bij het weerstaan van verleidingen en vinden ze gemakkelijke recepten zonder het Ik ben toch geen konijn! -gevoel. Alle tips helpen om de Energiebalans te handhaven, waarbij eten en bewegen in balans zijn.

Slecht nieuws: geen alternatief voor bier

Voor borrelhappen, barbecueworsten, chips en vette sauzen zijn er genoeg lekkere en gezonde alternatieven. Maar helaas, voor een biertje bestaat eigenlijk geen goed alternatief. Hier is maat houden de enige gezonde keuze. Het Voedingscentrum adviseert om de alcoholvoorraad in huis te beperken en een pilsje af te wisselen met water. Wint Oranje en worden het er toch een paar meer? Las dan direct daarna een Balansdag in, om de Energiebalans te herstellen en niet ongemerkt aan te komen.

Voedingscentrum eerlijk over eten

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Noot voor de redactie,