Oranjewoud


09-06-2008

Oranjewoud en Soresma presenteren rapport over overstromingsrisico's in Noordzeelanden tot 2050

Het team Kust en Rivieren van Oranjewoud en Soresma heeft het afgelopen half jaar de ontwikkeling van de overstromingsrisico's tussen nu en 2050 in de kustgebieden van Engeland, Vlaanderen, Nederland, Denemarken en Duitsland in kaart gebracht. Dit gebeurde in het kader van het Europese project Safecoast. Het is de eerste studie die de overstromingsrisico's voor het hele Noordzeegebied in kaart brengt. . De resultaten van de studie zijn 21 mei gepresenteerd op het eindcongres van de Europese projecten Chain of Safety en Safecoast.

In deze studie zijn de kustoverstromingsrisico's bepaald als de combinatie van kans op een dijkdoorbraak en bijbehorende schade. Uniek is dat dit de eerste studie is waarbij op een uniforme manier het overstromingsrisico voor het gehele Noordzeegebied is bepaald, zowel voor de huidige als de 2050 situatie. Voor de situatie in 2050 is hiertoe een scenario ontwikkeld ten aanzien van de zeespiegelstijging, de bevolkingsgroei en de economische ontwikkeling. Ook is een atlas met ruimtelijke beelden van overstromings- en overstromingsschadekaarten voor het volledige Noordzeegebied gemaakt.

Door voor het eerst een uniforme aanpak op Europees niveau te ontwikkelen geeft de studie een goed kwalitatief vergelijkend beeld van de verschillen in het overstromingsrisico tussen de landen langs de Noordzee. Met deze studie wordt een eerste aanzet gegeven tot Europees denken omtrent geïntegreerd kustzonebeheer.

Meer informatie:
Marc Huygens, telefoon +32 (0)92 61 63 31
Pieter-Jeroen Bart, telefoon (06) 51 54 83 64