Ingezonden persbericht


VOOR PUBLICATIE


---

Walter van den Broeck verkozen tot lid van de Academie, Franco Paris verkozen tot buitenlands erelid

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde vergaderde in het Academiegebouw te Gent op woensdag 21 mei 2008 onder het voorzitterschap van Patrick Lateur.

In de plenaire vergadering werd Walter van den Broeck verkozen tot lid van de Academie ter vervanging van Willy Spillebeen, binnenlands erelid en werd Franco Paris verkozen tot buitenlands erelid ter vervanging van wijlen Elisabeth Eybers.

Walter van den Broeck behoort al tot de klassieken van de Vlaamse literatuur. Hij schreef zowel romans als theaterstukken en verwierf bekendheid met o.m. Groenten uit Balen (1970), Aantekeningen van een stambewaarder (1977) Brief aan Boudewijn, en Het Beleg van Laken (1985), het eerste deel van een romancyclus die met Het gevallen baken (1991) werd besloten. In zijn werk geeft hij blijk van een sociale bekommernis, beschrijft hij het familiale verleden, en plaatst dit alles in een historische context. Hij gebruikt humor en satire tegelijk als wapen en ter relativering van de harde werkelijkheid.

Franco Paris kan een indrukwekkend palmares voorleggen qua vertalingen van zowel oude als moderne Nederlandse literatuur uit Vlaanderen en Nederland. De Academie waardeert de kwaliteit van zijn vertaalwerk, en het brede spectrum van vertaalde auteurs qua periode en qua genre. Zijn nauwe contacten met auteurs en uitgevers in Vlaanderen en Nederland, de waardering die hij in ons taalgebied geniet zowel bij officiële instituten als bij particulieren, dat alles garandeert een degelijke aanwinst voor de KANTL. De keuze voor een kandidaat uit Italië, een tot dusver niet vertegenwoordigd taalgebied, is een blijk van belangstelling en waardering voor wat over de Alpen gebeurt voor de bevordering van de Nederlandse taal- en letterkunde, en opent tegelijk nieuwe mogelijkheden.

KONINKLIJKE ACADEMIE VOOR
NEDERLANDSE TAAL- EN LETTERKUNDE
KONINGSTRAAT 18
9000 GENT

Tel. 09/265 93 40
Fax 09/265 93 49
e-mail : secretariaat@kantl.be
www.kantl.be