Provincie Zuid-Holland

Omslag in Arbeidsmarkt- en Onderwijsbeleid provincie

In het operationeel beleidsprogramma Arbeidsmarkt en Onderwijs legt het college van Gedeputeerde Staten de nadruk op de vraagzijde van de arbeidsmarkt. Hiermee vormen de werkgevers het uitgangspunt voor de aanpak van knelpunten op de arbeidsmarkt. De provincie pakt de problemen op de arbeidsmarkt aan door ondersteuning van projecten die werken en leren combineren, de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven bevorderen en de doorstroming binnen het onderwijs en de beroepskolom stimuleren. Aangezien het Arbeidsmarkt- en Onderwijsbeleid aansluit bij het bredere economische beleid van de provincie, richt het zich, meer dan voorheen, op het economische clusterbeleid van Zuid-Holland. In het bijzonder de vier clusters die bepalend zijn voor de concurrentiepositie van Zuid-Holland; de Greenports, Life & Health Sciences, Water- en Deltatechnologie en Transport & Logistiek. In 2008 is voor het arbeidsmarkt- en onderwijsbeleid 3,6 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is 1 miljoen bestemd om de omslag te maken naar een meer vraag- en clustergericht beleid.

De meerwaarde van de provincie is vooral gelegen in het samenbrengen van ondernemers, onderwijs en overheid. Deze primair verantwoordelijke partijen kunnen vervolgens voor het opstarten of stimuleren van projecten subsidiemiddelen bij de Provincie aanvragen. De uitvoering van het beleid loopt grotendeels via de Regionale Platforms Arbeidsmarkt. Aangezien het groeiend tekort aan HBO-ers in de provincie Zuid-Holland als een van de grootste knelpunten wordt genoemd, wil de provincie vooral projecten stimuleren die vallen binnen de volgende drie lijnen:

Doorstroming
Zuid-Holland bevordert de doorstroming van werknemers naar een hoger kennisniveau. Dit doet ze door doorlopende leerlijnen in het MBO en het HBO te stimuleren en door de realisatie van (bij)scholingstrajecten in de werksituatie.

Duale trajecten
Bij duale trajecten gaat het om het samenbrengen van onderwijs en bedrijfsleven. Dit wordt mogelijk gemaakt door combinaties van werken en leren voor zowel scholieren als werkenden. Hierbij gaat het vooral om leren op de werkplek, afgestemd op de eisen van de arbeidsmarkt.

Delen van kennis
Een betere afstemming tussen beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt kan worden bereikt door het uitwisselen van kennis. De provincie draagt hieraan bij door deze afstemming te organiseren of te stimuleren.

Met dit beleidsprogramma wil de provincie Zuid-Holland de aansluiting tussen Onderwijs en Bedrijfsleven verbeteren en daarmee een bijdrage leveren aan het oplossen van arbeidsmarktknelpunten in Zuid-Holland. Het operationeel beleidsprogramma Arbeidsmarkt en Onderwijs wordt ter kennisname aangeboden aan de commissie Mobiliteit, Kennis en Economie van 11 juni 2008.

Contactinformatie:
Michiel Muis, telefoon 070- 441 65 76
of afdeling Communicatie, telefoon 070- 441 66 22
Het persbericht heeft als kenmerk 208101


---- --