Ingezonden persbericht


Kleine bedrijven lopen meer online risico

Onderzoek Trend Micro naar online gedrag medewerkers

Hilversum, 9 juni 2008 Medewerkers van kleine bedrijven nemen meer online risico s binnen het bedrijfsnetwerk dan personeel van grote organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, Incorporated (TSE: 4704) in de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië en Japan. De perceptie van eindgebruikers en hun ervaringen met webbedreigingen stonden hierin centraal.

Kleine bedrijven lopen aanzienlijk meer online risico. Dat komt doordat hun personeel meer surft op internet voor privédoeleinden, online aankopen doet, sociale-netwerksites bezoekt, onbetrouwbare bestanden downloadt en vaker persoonlijke webmail checkt. Dat concludeert Trend Micro uit het onderzoek waarin 1.600 zakelijke eindgebruikers gevraagd werd naar hun internetgebruik op het werk.

Maar liefst 32 procent van de Engelse werknemers van kleine bedrijven downloadt onbetrouwbare bestanden. Dit kan leiden tot aanvallen van virussen of trojans, en uiteindelijk zelfs tot online identiteits- en gegevensdiefstal. Onder Duitse werknemers is het checken van webmail de populairste privéactiviteit onder werktijd. 70 procent van de werknemers van kleine ondernemingen geeft aan zich hieraan weleens schuldig te maken, vergeleken met 59 procent van het personeel bij grote bedrijven. In Japan komt het merendeel van de hierboven genoemde online privéactiviteiten duidelijk het meeste voor in kleine organisaties.

Opmerkelijk is dat slechts 50 procent of minder van de kleine bedrijven een IT-afdeling heeft, die zich bezighoudt met het optimaliseren van de online beveiliging. Dit terwijl deze bedrijven toch het meeste risico lopen. Dit kan een reden zijn voor de hoeveelheid meer spam, phishing en spyware die voorkomt bij kleine ondernemingen in vergelijking met die in grote bedrijven. Het onderzoek wijst uit dat:


* in alle onderzochte landen spam vaker voorkomt bij kleine dan bij grote ondernemingen: in de Verenigde Staten heeft 82 procent van de werknemers last van spam. Dit geldt voor 80 procent in Groot-Brittannië, 83 procent in Duitsland en 72 procent in Japan;
* in Groot-Brittannië werknemers van kleine bedrijven vaker te maken hebben met phishing dan in de andere onderzochte landen. Het aantal phishing-aanvallen is sinds 2005 gelijkmatig toegenomen. Dit jaar rapporteerde maar liefst 50 procent van de eindgebruikers bij kleine ondernemingen dit soort aanvallen;
* in kleine bedrijven in de Verenigde Staten en Japan veel spyware voorkomt. 36 procent van de Amerikaanse werknemers rapporteerde spyware (vergeleken met 26 procent in grotere organisaties). In Japan gold dit voor 17 procent bij kleine bedrijven tegenover 10 procent bij grote ondernemingen.

In alle onderzochte landen nemen kleine ondernemingen minder preventieve beveiligingsmaatregelen dan grote bedrijven. Dit is waarschijnlijk de reden voor een ander opvallend onderzoeksresultaat: veel personeel van Japanse kleine bedrijven is er niet van op de hoogte welke data wel en welke data niet vertrouwelijk is. Slechts 33 procent van de eindgebruikers bij kleine organisaties weet wat behoort tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie, vergeleken met 46 procent van de werknemers bij grote bedrijven. Dit verschil geldt eveneens zij het in mindere mate voor respondenten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Deze onderzoeksresultaten bewijzen dat kleine ondernemingen tekortschieten voor wat betreft middelen en mankracht om uitgebreide beveiligingsoplossingen te gebruiken. Toch hebben ze behoefte aan uitstekende beveiliging. Hiermee kunnen ze de verschillende online bedreigingen van hun netwerk en bedrijfsvoering een halt toeroepen , zegt Steve Quane, Executive General Manager van de SMB-

businessunit van Trend Micro. Trend Micro heeft onlangs een nieuwe serie Worry-Free-oplossingen geïntroduceerd. Deze producten zijn ideaal voor mkb ers die behoefte hebben aan een 24x7 gelaagde beveiligingsoplossing tegen verschillende bedreigingen. Zo weten kleine ondernemers zeker dat hun netwerk uitstekend beveiligd is, ook wanneer werknemers het gebruiken voor persoonlijke doeleinden.

Voor dit onderzoek is de term kleine bedrijven gehanteerd voor Engelse, Amerikaanse en Duitse organisaties met minder dan 500 werknemers, en voor Japanse bedrijven met minder dan 250 personeelsleden. In totaal namen 800 medewerkers van kleine bedrijven in Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Japan deel aan het onderzoek.

# # #

Over Trend Micro

Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de systeemcontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen. Experts in de gehele wereld ondersteunen 24x7 de flexibele oplossingen van Trend Micro. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld.