Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 9 juni 2008

Geen hulp maar handel
Werkgelegenheid door investeren in MKB in Oost-Afrika

InReturn, een joint venture van Nederlandse en Keniaanse bedrijven, en ontwikkelingsorganisatie Cordaid lanceren een nieuw investeringsfonds. Dit InReturn East Africa Fund I C.V. gaat investeren in een 20-tal Midden-en Klein Bedrijven in Oost-Afrika en daarmee in duurzame werkgelegenheid. Het fonds staat open voor private investeerders.

Het lokale InReturn team van 6 ondernemende professionals selecteert, verstrekt durfkapitaal aan en begeleidt een 20-tal ondernemingen naar duurzame werkgelegenheid en groei. Dit leidt naar verwachting tot 1.000 nieuwe directe en 30.000 indirecte banen.

Cordaid investeert E 2 miljoen en fondsmanager InReturn E 0,3 miljoen in het fonds met een totale fondsomvang van minimaal E 10 miljoen. Het InReturn East Africa Fund I C.V. is het eerste publiek-private investeringsfonds met Cordaid als sociaal investeerder en InReturn als fondsmanager en investeerder.

In de Oost-Afrikaanse landen Kenia, Oeganda en Tanzania groeit het BNP al een paar jaar met gemiddeld 6%. Het MKB vormt met 80.000 ondernemingen in Oost-Afrika de banenmotor van de economie. Toch worden de kleinere bedrijven door lokale financiers vaak over het hoofd gezien. Het fonds richt zich juist op deze veelbelovende doelgroep.

Naast Cordaid en InReturn zijn de andere investeerders in het fonds DGAs, ondernemende particulieren, bedrijven en stichtingen uit Europa en Oost Afrika. Zij krijgen naast een financieel rendement (naar verwachting 10 tot 15% per jaar) ook een sociaal rendement, o.a. duurzame werkgelegenheid. Kortom: geen hulp, maar handel!

Het fonds gaat op 1 november 2008 van start. Er is nog plaats voor een beperkt aantal investeerders dat bij de start van dit duurzame, ondernemende, investeringsfonds betrokken wil zijn. De minimum inleg is E 100.000.

Cordaid is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie met meer dan negentig jaar ervaring en expertise. Over de hele wereld werkt de organisatie samen met gedreven partner-organisaties. InReturn BV heeft de beschikking over een team van zes Nederlandse en Keniaanse ondernemers, met expertise en ervaring in (MKB) ondernemen in Oost Afrika, financiering en consultancy.