European Union



Brussel, 9 juni 2008

Maritiem beleid: commissaris Borg naar Slovenië om de maritieme samenwerking in het Middellandse Zeegebied te bevorderen

Joe Borg, EU-commissaris voor Maritieme zaken en visserij, neemt morgen deel aan een internationale conferentie in Portoroz, Slovenië, om de discussie te openen over de maritieme uitdagingen en kansen in het Middellandse Zeebekken. De besprekingen zullen vooral betrekking hebben op samenwerking en goed bestuur in tal van maritieme sectoren en activiteiten, zoals milieu, zeevervoer, bewaking en onderzoek. De leidmotieven hierbij zullen zijn: nauwere samenwerking op deze gebieden tussen de EU-landen en derde landen in de regio en meer samenwerking tussen de sectorale actoren. De conferentie, die wordt georganiseerd door het Sloveense voorzitterschap van de EU, de Europese Commissie en het Universitair centrum voor euromediterrane studies in Piran, zal een belangrijke stap voorwaarts zijn op weg naar de toepassing van het geïntegreerde maritieme beleid van de EU in de regionale context.

"Ik geloof dat het maritieme bestuur verbeterd moet worden om te komen tot een efficiënte samenwerking in het Middellandse Zeegebied, dat voor specifieke uitdagingen is geplaatst en tegelijk grote kansen biedt. De complexe uitdagingen voor die regio moeten door alle Middellandse Zeestaten samen worden aangepakt, of die nu tot de EU behoren of niet," aldus commissaris Borg.

Het Middellandse Zeegebied is namelijk een ingesloten, intens gebruikte zee, die in sommige zones zo onder druk staat dat de grenzen van de duurzaamheid worden bereikt. De mediterrane wateren vallen onder tal van regelgevingssystemen, waaronder die van multilaterale organisaties, internationale overeenkomsten, de Europese Unie, de EU-lidstaten, kandidaat-landen en andere mediterrane partnerlanden. De relatief kleine omvang van de Middellandse Zee en de beperkte wateruitwisseling met de Atlantische Oceaan maken het milieu zeer gevoelig voor vervuiling, vooral omdat 30% van het zeevervoer van de wereld daar voorbijkomt. Het zeevervoer in dit gebied veroorzaakt ook bijkomende problemen wat betreft maritieme veiligheid en concurrentie tussen de mediterrane havens. Voorts moeten de wetenschappelijke middelen en de middelen voor onderzoek worden gegroepeerd om de economische groei te bevorderen en innovatieve oplossingen te vinden.

Op EU-niveau is al veel gebeurd. Denken we maar aan het initiatief betreffende de maritieme snelwegen, de pakketten inzake maritieme veiligheid en de gezamenlijke acties ter bestrijding van de illegale immigratie. Daarnaast worden in het kader van het geïntegreerde maritieme beleid ook nieuwe instrumenten ontwikkeld: bijvoorbeeld een proefproject dat binnenkort in het westelijk deel van de Middellandse Zee wordt gestart om de interoperabiliteit van de bestaande maritieme bewakingssystemen te testen en te verhogen.

De Commissie wint ook het advies in van de belanghebbenden in de regio. Tot 27 juli 2008 wordt gepolst naar de meningen over de vorm en de reikwijdte van het geïntegreerde maritieme beleid, en de eerste resultaten van die raadpleging zullen worden voorgelegd op de conferentie van Portoroz.

Tijdens zijn bezoek aan Slovenië zal commissaris Borg ook deelnemen aan de inhuldigingsceremonie van de in Portoroz gevestigde euromediterrane universiteit, die zelf een goed voorbeeld is van grensoverschrijdende samenwerking in de regio. José Manuel Durão Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, de Sloveense eerste minister Janez Jansa, als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, en Hans-Gert Pöttering, voorzitter van het Europees Parlement, zullen deze universiteit plechtig openen.

Het geïntegreerde maritieme beleid van de EU heeft tot doel gebruik te maken van synergieën, en overlappingen tussen de bestaande sectorale beleidslijnen voor maritieme kwesties te voorkomen. Aangezien de Europese oceanen en zeeën de basishulpbronnen zijn voor tal van activiteiten, zoals scheepvaart, visserij, energiewinning op zee en toerisme, is een betere coördinatie van groot belang, zowel tussen de verschillende sectoren als op lokaal, regionaal, nationaal en transnationaal niveau.

Zie