Gemeente Den Haag

Datum: 9 juni 2008


Huis voor democratie en rechtsstaat tijdelijk boven Dudok

Als het aan de gemeente Den Haag ligt, wordt het Huis voor democratie en rechtsstaat tijdelijk gevestigd op de hoogste verdieping van het pand Hofweg 1, boven Dudok. Het Haagse college stelt de komende vijf jaar ieder jaar ¤75.000 beschikbaar voor deze tijdelijke huisvesting, omdat Den Haag er veel waarde aan hecht dat het Huis van meet af aan op een zichtbare locatie nabij het Binnenhof gevestigd is. Vanuit deze locatie hebben de bezoekers van het Huis schitterend uitzicht op ondermeer het Binnenhof.

Het college van burgemeester en wethouders heeft zeer verheugd gereageerd op het kabinetsbesluit om een Huis voor democratie en rechtsstaat op te richten in Den Haag. Hiermee is het startsein gegeven voor de realisatie van een instelling die kan voorzien in de behoefte van velen om de betrokkenheid van burgers, in het bijzonder jongeren, bij onze democratie en rechtsstaat te vergroten.

Locatie Spui- Kalvermarkt
De gemeente Den Haag zet in op de locatie hoek Spui/Kalvermarkt als definitieve locatie voor het Huis voor democratie en rechtsstaat. Deze locatie is gelegen net buiten de 'Haagse kaasstolp',op het snijvlak van het Binnenhof en 'de buitenwereld'. De gemeente Den Haag treedt op korte termijn in overleg met de minister van Binnenlandse Zaken over hoe nader vorm te geven aan het Huis voor democratie en rechtsstaat in relatie tot huisvesting op deze locatie.