Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw duurzaam product van steelcase

Amia stoel ontworpen in lijn met Cradle to Cradle concept

Amsterdam, 9 juni 2008 - Steelcase, marktleider in kantoorinrichting, kondigt vandaag de nieuwste telg in haar stoelenportfolio aan: de Amia stoel. Het innovatieve rugmechanisme van deze stoel past zichzelf automatisch aan de lichaamspositie aan voor optimaal comfort en ondersteuning gedurende de hele werkdag. Bovendien is Amia ontwikkeld volgens de Cradle to Cradle-filosofie; het gedachtegoed gebaseerd op de natuurlijke levenscyclus waarin afval voedsel is.

Amia is ontworpen door Thomas Overtun van IDEO in samenwerking met de Steelcase ontwerpstudio. "We wilden een rustgevende stoel ontwikkelen," verklaart Overtun. "Dankzij zijn robuustheid en ondersteunende rugleuning voel je je meteen lekker in deze stoel."

Ergonomisch
De belangrijkste nieuwe kenmerken van de Amia zijn de toevoeging van de LiveLumbar ondersteuning en het speciale zittingschuim. Verwerkt in de rugleuning bevindt zich het LiveLumbar systeem van buigbare spijlen die zich voor continue ondersteuning van de lage rug, vormen naar de ruggengraat. Het innovatieve zittingschuim helpt daarnaast druk van het lichaam af te nemen en te verdelen voor optimale ondersteuning. Amia is ideaal voor elke werkomgeving omdat de stoel zichzelf aanpast aan haar gebruikers en hun activiteiten. Vanuit een zittende positie zijn alle onderdelen intuïtief verstelbaar. De LiveLumbar ondersteuning en de flexibele hoek van de zittingrand passen zichzelf automatisch aan aan de lichaamsvorm van de gebruiker.

Duurzaam

Amia is samengesteld uit materialen die als veilig voor mens en omgeving worden beschouwd door de Cradle to Cradle-grondleggers van de McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC). De stoel is gemaakt van 19,5 procent gerecycled materiaal en tot 97 procent recyclebaar. Het gebruik van onscheidbare gemengde materialen is vermeden om recycling nog makkelijker te maken. Onderdelen die meer dan 50 gram wegen zijn bovendien duidelijk gelabeld voor recycling.

De gebruikte poederverf is vrij van VOS (Vluchtige Organische Stoffen) en bevat geen zware metalen. Er is daarnaast geen lijm gebruikt tijdens montage en alle gebruikte urethane schuim is op water gebaseerd. Het gebruikte textiel verspreidt geen giftige dampen tijdens gebruik van de stoel dankzij de Oeko-Tex 100 Standard op het polyester en het European Flower ecolabel op de wol.

De verpakking bestaat uit karton en LDPE (lagedichtheid polyetheen) folie dat beiden 30 procent gerecycled materiaal bevatten. De stoel ondergaat op dit moment bovendien een 'lifecycle assessment' om de milieu-impact gedurende haar gebruikscyclus te meten.

Over Steelcase
Steelcase helpt personen en bedrijven over de hele wereld effectiever te werken. Het bedrijf doet dit door kennis, producten en diensten te leveren die het mogelijk maken een inspirerende werkomgeving te creëren. Dit wordt bereikt door de integratie van architectuur, meubels en technologie. Steelcase is sinds 1974 wereldwijd marktleider in de kantoormeubelbranche.

Elk Steelcase-product is milieuvriendelijk en duurzaam. Van het ontwerp op de tekentafel tot het einde van de levenscyclus spelen milieuoverwegingen een doorslaggevende rol bij productie, keuze voor stevige materialen, transport, gebruik, en hergebruik. Het bedrijf verwierf met zijn Think stoel in 2006 in de Verenigde Staten het eerste Cradle to Cradle certificaat dat ooit is uitgegeven. Het portfolio van Steelcase bestaat uit interieurarchitectuurproducten, meubelsystemen, technologische producten, stoelen, verlichting en archiveringsgerelateerde producten en diensten. De omzet in boekjaar 2008 was ongeveer $ 3,4 miljard.

Steelcase en zijn dochterondernemingen werken met dealers op meer dan 800 locaties, hebben fabrieken op meer dan 35 locaties en ongeveer 13.000 werknemers wereldwijd. De Class A Common Stock van de onderneming wordt verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool SCS. Meer informatie vindt u op www.steelcase.nl