Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum van verzending: 9 juni 2008

John de Wolf versterkt arbeidsmarkt met 30.000 thuis- en daklozen

Re-integratie door voetbal

Nederland heeft nu al winnaars! Gespierde krachten voor een innoverend project: de Dutch Homeless Cup, een unieke voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Niet alleen maatschappelijke partijen ondersteunen het project. Ook het bedrijfsleven steekt de nek uit. USG Restart en NederlandVacature.nl zijn vastberaden om de spelers een nieuwe toekomst te bieden. Doel is om in 2008 60 % van de spelers aan een nieuwe baan te helpen. Samen stellen zij een re-integratietraject op wat specifiek aansluit op dit maatschappelijk project.

Goede coaching resulteert in overwinning

Nog nooit is re-integratie in deze vorm in Nederland ingezet. Ook wereldwijd is dit uniek. Dit Nederlandse model wordt nu al uitgerold over andere Europese landen. Het succes van de Dutch Homeless Cup is ondenkbaar zonder de drie krachten die samen zorgen voor één sterke helpende hand. Zij zijn dírect betrokken bij de spelers:
* KNVB vanuit Stichting Meer dan Voetbal , sterk in voetbal en communicatie. De stichting Meer dan Voetbal heeft meerdere succesvolle projecten uitgevoerd, denk aan "scoren voor gezondheid");
* Leger des Heils, gespecialiseerd in het kanaliseren van de doelgroep in combinatie met de jarenlange ervaring in opvang en zorg;
* USG Restart en NederlandVacture.nl. Krachtig als het re-integratie aangaat met een zeer veelzijdig en groot netwerk in het bedrijfsleven en non profit. Niemand buiten spel

Zowel de voetbalcompetitie als het re-integratietraject zorgen voor structuur en regelmaat in het leven van de spelers. Het ontbreken van een vaste woonruimte heeft diverse oorzaken: scheidingen, schulden, drank, drugs, werkeloosheid, etc. Het feit dat deze mensen op straat leven maakt de persoonlijke problemen alleen maar erger.

Ondanks het fanatisme waarmee wordt gespeeld, geldt voor alle spelers dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Deelname aan de competitie en de intensieve begeleiding geven de dak- en thuislozen het perspectief dat ze werkelijk uit een vaak uitzichtloze situatie kunnen komen. Sport is een actieve vrijetijdsbesteding die structuur biedt en leidt tot verbetering van eigenwaarde en imago. Ook verhoogt het de kans tot terugkeer in de samenleving. Stichting Meer dan Voetbal zet dan ook de kracht van sport in voor een samenleving waarin niemand buitenspel staat.

Bal ligt bij de gemeenten

USG Restart, NederlandVacature.nl en Leger des Heils verlagen de drempel voor de spelers om een start te maken met het oplossen van de problemen. Om het traject verder in te kunnen vullen is het noodzakelijk dat per gemeente afspraken worden gemaakt met betrekking tot de re-integratie. Momenteel lopen hierover al gesprekken met diverse gemeenten. Welke gemeente wordt topscoorder?

Dutch Homeless Cup

Dutch Homeless Cup, een unieke voetbalcompetitie waarbij het niet alleen draait om spel. Voetbal is een uitgelezen middel voor sociale integratie van dak- en thuislozen. Het doel is dan ook het vinden van een eigen huis en een vaste baan. Een spelersgroep van 14 steden met in totaal 135 spelers strijden in een toernooi van 6 rondes met de finale op de Dam van Amsterdam. De uiteindelijke winner komt uit voor Nederland op de Homeless World Cup in Melbourne.

Het is voor het eerst dat de competitie op deze schaal in Nederland wordt georganiseerd. De DHC komt voort uit The Homeless World Cup, een internationaal evenement voor daklozen dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden. Vorig jaar bood Kopenhagen een week onderdak aan teams uit liefst 48 landen uit de hele wereld, een jaar eerder was dat Kaapstad. Van alle deelnemers aan het WK in Zuid-Afrika gaf 73% aan een "significante levensverandering" te hebben ondergaan. Bijna de helft van de voetballers die meededen in Kaapstad wist sindsdien zijn woonsituatie te verbeteren en ruim eenderde vond een reguliere baan.

30.000 dak- en thuislozen in Nederland

Ondanks de grote rijkdom in ons land telt Nederland in 2007 meer dan 30.000 dak- en thuislozen. Met name de grote steden hebben te kampen met deze problematiek. Het ontbreken van een vaste woonruimte heeft diverse oorzaken, zoals scheidingen, schulden, drank, drugs, werkeloosheid. Het feit dat deze mensen op straat leven maakt de persoonlijke problemen alleen maar erger. Met name het gebrek aan eigenwaarde, het slechte imago en een ongestructureerd leven vormen knelpunten voor dak- en thuislozen.

De problematiek heeft in 2006 geleid tot een samenwerking tussen de G4 waarin ambitieuze doelstellingen zijn geformuleerd. Met 175 miljoen subsidie van de overheid dient er voor alle 10.000 daklozen binnen de G4 in 2010 een trajectplan opgesteld te zijn waarin zij zover als mogelijk zijn voorzien van inkomen, passende huisvesting, effectieve zorg, zinvolle dagbesteding en waar mogelijk van werk.

In Nederland zijn verschillende organisaties actief die zich inzetten voor de problematiek rond dak- en thuislozen. Er worden goede initiatieven ontwikkeld zoals werkprojecten, re-integratietrajecten en natuurlijk de straatkrant. Ook sport blijkt een uitstekend middel voor sociale integratie. Vandaar de Dutch Homeless Cup!

(# # # # )

NOOT AAN DE REDACTIE
Voor aanvullende informatie of fotomateriaal kunt u terecht bij:

Peter G.L. Aarts
Marketing & Communicatie
Telefoon 0411 64 64 20
paarts@NederlandVacature.nl Reino Folmer
Communicatie
Telefoon 030 256 78 15
rfolmer@usgrestart.nl