Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gier treft jackpot in Zeeland

Grote rol kadavers voor natuur weer eens glashelder

Het webcamproject Dood doet Leven van ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer zou een spectaculaire locatie in Zeeland rijker kunnen zijn. Daar verblijft al een aantal dagen een uit Zuid Europa aangevlogen Vale Gier, die zich voedt met een dood schaap. Bij gebrek aan kadavers in het zuiden van Europa, zwerven sommige gieren net zolang rond tot zij iets vinden om hun honger mee te stillen. Deze 'Zeeuwse' gier had uiteindelijk geluk. Hij vond een dood schaap in een weiland onder de rook van Middelburg.

De gier deed zich een paar dagen tegoed aan de schapenbout. Het dier was koud dood toen de gier hem vond. Gieren zijn aaseters en doden zelf geen prooi. De schapenhouder is overigens bereid een kadaver als gierenvoer te laten liggen, mits het Ministerie van LNV hem toestemming verleent. Het is namelijk juíst de Europese wetgeving rond kadavers, die het gieren en andere aaseters zo lastig maakt. De wet verplicht boeren om kadavers van huisvee zo snel mogelijk ter destructie aan te bieden. In dit Zeeuwse geval was de Vale Gier meteen bij de pinken.

Het team van Dood doet Leven heeft na de gierenmelding op waarneming.nl meteen contact gezocht met de schapenhouder en het ministerie, om de natuur nu wél even zijn gang te laten gaan en de gier - en wellicht andere dieren - zijn voedsel te gunnen. Het ministerie beraadt zich hierop.

Op 18 februari 2008 lanceerden ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer het project 'Dood doet leven' in de Gelderse Poort. Doelstelling is om meer aandacht en begrip te kweken voor de belangrijke rol van kadavers in de natuur. In tal van Nederlandse natuurgebieden worden dode dieren namelijk stelselmatig verwijderd, met als gevolg dat aaseters die hiervan voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn, van een koude kermis thuiskomen. Dood doet leven in de Gelderse Poort werkt met dode reeën en registreert met een webcam welke kadavereters zorgen voor de natuurlijke recycling (zie www.dooddoetleven.nl). De initiatiefnemers zijn aangenaam verrast door dit voorval in Zeeland. Een betere illustratie van het belang van kadavers is nauwelijks denkbaar.

Als we streven naar een compleet natuursysteem zal het voor aaseters trouwens niet eens nodig zijn om te foerageren op kadavers van landbouwdieren zoals het Zeeuwse schaap. In complete ecosystemen behoren grote grazers als edelhert, paard, rund en wisent na hun dood te blijven liggen. In de hedendaagse Europese natuurgebieden gebeurt dit echter praktisch nergens meer. Deze Vale Gier maakt weer eens pijnlijk duidelijk dat er nog wat ontbreekt aan de Europese (en Nederlandse) natuurgebieden. De kringloop van dode dieren is doorbroken. De aaseters zijn gedwongen elke strohalm te grijpen.



Ingezonden persbericht