P E R S B E R I C H T

ClusterVision levert eerste server farms voor het Nederlandse BiG Grid

Amsterdam, 9 juni 2008 - ClusterVision, een expert in high performance computer-, opslag- en databaseclusters, werd geselecteerd als één van de leveranciers voor de voorkeurlijst van het BiG Grid project - het Nederlandse eScience grid. ClusterVision heeft een raamcontract getekend dat het bedrijf de mogelijkheid geeft om deel te nemen aan mini-tenders voor rekenclusters met een totale potentiële waarde van 5 miljoen euro. De eerste twee mini-tenders heeft ClusterVision al gewonnen en uitgevoerd. Deze betroffen de installatie van server farms met in totaal meer dan 1500 processor-kernen bij de BiG Grid partners Nikhef en SARA.

BiG Grid zal voorzien in een grid infrastructuur voor e-science in het algemeen en voor life science en deeltjesfysica in het bijzonder. BiG Grid is een project van 28,8 miljoen euro met een looptijd van vijf jaar. Hoofddoel van het project is een infrastructuur te leveren voor het wetenschapsgrid in Nederland met technische- en gebruikersondersteuning. BiG Grid ambieert ook nieuwe gebruikersgemeenschappen aan te trekken voor het grid.

Het cluster bij Nikhef zal BiG Grid in staat stellen om op te treden als één van de Tier 1 centra voor het Large Hadron Collider (LHC) project dat geleid wordt door CERN. Wanneer de LHC actief is, worden er elke seconde ongeveer 800 miljoen operaties gecreëerd. In totaal zal de LHC per jaar 16 Petabyte (16000 Terabyte) aan ruwe gegevens genereren. Deze gegevens moeten toegankelijk zijn en geanalyseerd worden door wetenschappers over heel Europa. Om die reden werden er zo'n 10 grote centra met enorme rekenkracht en snelle netwerktoegangen opgezet in Europa die de gegevens zullen opslaan. Zij vormen de zogenaamde LHC Tier 1 centra.

"Het verheugt me dat BiG Grid, na een zorgvuldige tenderprocedure, nu uiteindelijk in staat is om snel de resources op te bouwen voor de Nederlandse Tier 1. Nu de eerste experimenten met botsende deeltjes van het LHC op handen zijn, is het voor Nikhef zeer belangrijk om voorbereid te zijn op de enorme hoeveelheid gegevens die de experimenten zullen opleveren. Onze instelling heeft zich gedurende meer dan tien jaar voorbereid op dit moment!" , aldus Prof. dr Frank Linde, directeur Nikhef, co-directeur BiG Grid.

"In de Request for Proposal fase van de tenderprocedure, stond het voorstel van ClusterVision hoog aangeschreven bij BiG Grid. Op basis daarvan werd het bedrijf geselecteerd als één van de drie voorkeurleveranciers voor de computersystemen. We zijn blij vast te stellen dat deze selectie in deze eerste ronde van mini-tenders heeft geresulteerd in twee erg competitieve en succesvolle offertes van ClusterVision. We zijn ook erg blij met de stipte en professionele levering en installatie," zegt Drs Arjen van Rijn, voorzitter BiG Grid Technisch Comité.

"Wij zijn er trots op dat BiG Grid ons heeft geselecteerd om de eerste twee grote server farms bij Nikhef en SARA te leveren. Wij kunnen hierdoor een bescheiden bijdrage leveren aan dit belangrijke nationale wetenschapsproject", aldus Dr ir Matthijs van Leeuwen, Verkoopdirecteur ClusterVision.

Over het BiG Grid Consortium
BiG Grid is een samenwerking tussen Nikhef, NCF en NBIC. NCF - de Nederlandse stichting Nationale Computerfaciliteiten - is verantwoordelijk voor de administratie van het project en heeft de ambitie om de hele Nederlandse onderzoeksgemeenschap toegang te verschaffen tot een goed werkende grid infrastructuur.

NBIC is het Nederlandse BioInformatica Centrum. NBIC heeft een BioAssist programma met als doel biologische toepassingsdomeinen met een ICT infrastructuur te ondersteunen. BiG Grid zal aangewend worden als deel van deze ondersteunende infrastructuur.

Nikhef is het Nederlandse Nationale Instituut voor subatomaire fysica en werkt nauw samen met CERN in Genève. Het nieuwe BiG Grid systeem zal aanvankelijk worden gebruikt om de paraatheid van de Large Hadron Collider (LHC) te testen. Men plant om de LHC later dit jaar operationeel te laten worden.

Over ClusterVision
ClusterVision is gespecialiseerd in het ontwerp, de implementatie en de ondersteuning van klein- en grootschalige computerclusters. Zijn clusteringstechnologie biedt een kostvriendelijk alternatief voor traditionele supercomputers door een groot aantal computers met elkaar te verbinden tot een krachtig computersysteem. Het ClusterVision team van experts heeft een aantal van de grootste en meest complexe computer-, opslag- en databaseclusters in Europa ontworpen en gebouwd. Met een achtergrond in toegepast wetenschappelijk onderzoek en praktische ervaring met een brede waaier van HPC technologieën, heeft het team inzicht in de behoeften van klanten en biedt het op maat gesneden oplossingen aan. ClusterVision heeft vestigingen in Amsterdam, Gloucester (UK), München, Parijs, Genève, Milaan, Oslo en Madrid. Voor meer informatie: www.clustervision.com.



Ingezonden persbericht