Cordaid fondsen fiscaal voordelig steunen


ZEIST/DEN HAAG, 20080609 -- Cordaid automatiseert periodieke giften via een notariële akte. Via de websites van de verschillende Cordaid fondsen kunnen particulieren een notariële akte voor periodieke giften online aanvragen. Hiermee steunen zij structureel en fiscaal voordelig het werk van Cordaid.

Cordaid zet zich als Nederlandse ontwikkelingsorganisatie in voor een betere samenleving, met behulp van haar fondsen; Mensen in Nood, Kinderstem, Memisa, Bond Zonder Naam, Microkrediet en de Vastenaktie campagne. Cordaid richt zich op het verlenen van noodhulp, het bestrijden van armoede en het beïnvloeden van beleid.

Structurele inkomsten
Om de doelstellingen te realiseren is het van belang dat er structurele inkomsten zijn die kunnen worden aangewend voor langdurige en duurzame projecten. Periodieke giften vastgelegd in notariële akten geven zekerheid over de te verwachten inkomsten. De Belastingdienst stelt namelijk als voorwaarde voor aftrekbaarheid bij een periodieke gift dat deze wordt vastgelegd in een notariële akte voor minimaal vijf jaar en gedaan worden aan een algemeen nut beogende instelling (anbi). Cordaid is door de Belastingdienst aangemerkt als anbi.

Periodieke giften fiscaal voordelig
Periodieke giften zijn, in tegenstelling tot gewone giften, volledig fiscaal aftrekbaar. Voor gewone giften geldt een drempel van 1% van het verzamelinkomen. In veel gevallen wordt de drempel niet gehaald en zijn gewone giften niet aftrekbaar. Jammer, want de Belastingdienst betaalt maximaal tot 52% van het jaarlijks gedoneerde bedrag terug. Bij een periodieke gift kan het belastingvoordeel uiteraard ook mee geschonken worden. Het fiscale voordeel is afhankelijk van de leeftijd en het jaarinkomen van de donateur. Onderdeel van de nieuwe applicatie is een handige Schenkcalculator waarmee het voordeel te berekenen is of te berekenen wat men extra kan schenken dankzij het belastingvoordeel.

Hoe werkt online notarieel schenken?
Via de websites van de Cordaid fondsen ("Help mee met uw geld") maakt men een volmacht aan voor een notariële schenking aan één of meerdere fondsen. Per e-mail ontvangt men de volmacht met een concept schenkingsakte. De volmacht dient geprint, ondertekend en voorzien van een kopie legitimatiebewijs opgestuurd te worden. Na ontvangst van de getekende volmacht passeert de notaris de schenkingsakte. Bij een gift van minimaal ¤150 per jaar neemt Cordaid de kosten van de notariële schenking voor haar rekening. De donatie kan uitgekeerd worden en de donateur kan na zijn aangifte inkomstenbelasting profiteren van het belastingvoordeel. Het is ook mogelijk om door middel van een voorlopige teruggaaf eerder het belastingvoordeel te genieten.

Schenkservice
Cordaid maakt gebruik van applicaties die speciaal door Schenkservice zijn ontwikkeld. ,,Notarieel schenken is voor zowel de donateur als voor Cordaid een aantrekkelijke vorm van schenken. Het fiscale voordeel stelt de donateur in staat om structureel meer bij te dragen aan het werk van Cordaid door de Belastingdienst mee te laten betalen aan zijn of haar periodieke gift. Door het automatiseren van periodiek notarieel schenken behoort het arbeidsintensieve proces tot het verleden. De donateur stelt als het ware zijn eigen akte op en hierdoor wordt het proces transparant, efficiënter en dus goedkoper. Door het automatiseren blijft er meer geld over voor het goede doel", zegt initiatiefnemer Peter Duijzend van Schenkservice.

Meer informatie over het steunen van de Cordaid fondsen door middel van periodieke giften vindt u op onderstaande websites, onder de link "Help mee met uw geld":
www.cordaidmemisa.nl
www.cordaidmenseninnood.nl
www.cordaidkinderstem.nl
www.cordaidmicrokrediet.nl
www.cordaidvastenaktie.nl
www.cordaidbondzondernaam.nl
www.schenkservice.nl