Middenstand laat gemiddeld 20% omzet liggen


BRANDWIJK, 20080609 -- Uit een recent genomen steekproef onder middenstanders is gebleken dat de meesten van hen maar liefst 20% meer omzet zouden kunnen genereren door het zonder al te grote investeringen aanpassen van de routing en winkelinrichting. Uit de steekproef is tevens gebleken dat het met de brandveiligheid van sommige slecht is gesteld en dat vluchtwegen in geval van brandalarm onvoldoende onbelemmerde doorgang bieden.

`Het is verbazingwekkend te constateren dat de meeste middenstanders die ik adviseer weinig of geen benul hebben met welke artikelen de meeste omzet wordt gemaakt. 'zegt Dick Vogel, directeur/eigenaar van DingDong Retail uit Brandwijk. Zijn adviesbureau helpt middenstanders het hoofd boven water te houden door hen te adviseren hoe een aangepaste routing en winkelrichting, met gebruik van aanwezige materialen en dus zonder enorme investeringen, wonderen kan doen voor de omzet.

* Routing en productpresentatie,
* (af)wisseling van de plaats van (top)producten,
* rekening houden met seizoensinvloeden,
* een betere planning en
* klantenbinding door relatiebeheer.

De bovenstaande zaken kunnen bijdragen tot een hogere omzet tegen relatief lage advieskosten; kosten die snel terug zijn verdiend. Een gratis quick scan toont al vrij snel aan waar de verbeter mogelijkheden bij een specifieke middenstander liggen en of er de noodzaak bestaat de veiligheid van personeel en klanten te optimaliseren.

Het laatste punt, het voorkomen van ongelukken en het aanbieden van goede vluchtwegen in geval van een calamiteit, heeft niet altijd de primaire aandacht van middenstanders; zeker als gelet wordt op de uitkomsten van eerdere quick scans waaruit bleek dat bij vier van de vijf middenstanders de vluchtroutes voor verbetering vatbaar zijn.

De heer Vogel heeft veel ervaring opgedaan met het optimaliseren van de verkoop en veiligheid bij onder andere een internationaal Zweeds woonwarenhuis en stelt zijn kennis en ervaring in dienst van zowel grote als kleine winkelbedrijven.