Breekbaar! Eeuwenoud glaswerk in Slot Zuylen


OUD-ZUILEN, 20080609 -- Waaruit dronken de adellijke bewoners van Slot Zuylen? Wat stond er te pronk in de kast in de statige gobelinzaal? En wat is eigenlijk een Hansje in de kelder? Deze zomer staat in Slot Zuylen de unieke glascollectie centraal. De gidsen vertellen tijdens themarondleidingen de fascinerende verhalen van de eeuwenoude glazen.

Verzameling
Slot Zuylen herbergt een aanzienlijke verzameling glazen uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Er zijn schitterend gedecoreerde fluitglazen, roemers en berkemeijers, vleugelglazen, gelegenheidsglazen met gravures, bokalen met filigrain en natuurlijk veel kristal. De glazen zijn in de loop der eeuwen verzameld door de bewoners van Slot Zuylen. Deze glasschat blijft meestal verborgen voor bezoekers, maar is deze zomer in volle glorie te bekijken. Omdat de glazen al eeuwenlang in het kasteel thuishoren, zijn er bijzondere verhaal over te vertellen.

Verhalen
Zo kreeg de broer van Belle van Zuylen een eeuwenoud glas voor zijn 84e verjaardag. En het oudste glas uit de collectie, gemaakt ter gelegenheid van een adellijk huwelijk, is al meer dan 400 jaar heel gebleven. Het grootste glas is niet erg praktisch om uit te drinken, want het is maar liefst 1 meter 30 hoog! Van heel andere orde is een klein Duits kristallen glaasje, waaruit honderd jaar geleden de baron als kind dronk. Een wel heel speciaal glas is de roemer waarop de schrijfster Anna Roemersdochter Visscher in 1646 graveerde: wijn zonder vrienden is halve vreugde.

Rondleidingen en demonstraties
De themarondleidingen vinden plaats van 17 mei tot en met 14 september 2008, op dinsdag, woensdag en donderdag van 11-16 uur, op zaterdag van 14-16 uur en op zondag van 13-16 uur.
In het kader van de themarondleiding worden een aantal demonstraties glasblazen gegeven door Cees van Olst van het Glasmuseum; voor data zie www.slotzuylen.nl.





Slot Zuylen