Alcatel-Lucent, Cisco, Clearwire, Intel, Samsung en Sprint sluiten alliantie voor verdere ontwikkeling WiMAX 4G

Kontich, 9 juni 2008 - Alcatel-Lucent, Cisco, Clearwire, Intel Corporation, Samsung Electronics en Sprint hebben vandaag de Open Patent Alliance (OPA) aangekondigd. Met deze brede alliantie willen de bedrijven de implementatie van WiMAX-technologie en -producten stimuleren, via een competitief en open model voor intellectueel eigendom. Dit zal uiteindelijk leiden tot een ruimere keuze in WiMAX-technologie, â¤'apparaten en -toepassingen, en lagere kosten voor apparatuur en diensten.

WiMAX is een draadloze 4G breedbandtechnologie op basis van IP, die garant staat voor lage kosten en hoge datasnelheden. Het is de volgende stap op weg naar het mobiele internettijdperk, waarin video en andere toepassingen die een hoge bandbreedte vereisen, centraal staan. WiMAX-technologie is gebaseerd op de IEEE 802.16e-standaard.

Patent pool
Om haar doelstellingen te bereiken, wil de OPA een zogenaamde 'patent pool' vormen, om zo de participerende bedrijven te helpen toegang te krijgen tot patentlicenties van patenteigenaren, tegen voorspelbare prijzen. In deze patent pool worden belangrijke patenten verzameld, die bedrijven nodig hebben om de WiMAX-standaard te implementeren, zoals gedefinieerd door het WiMAX-forum en de IEEE 802.16e-standaard. Om productdifferentiatie en interoperabiliteit tegen beter voorspelbare prijzen zeker te stellen, wil de OPA zich met deze aanpak vooral richten op het mogelijk maken van een competitieve royaltystructuur. Hierbij worden alleen de kosten in rekening gebracht voor de functionaliteit die nodig is bij de ontwikkeling van WiMAX-producten. De patent pool biedt een verscheidenheid aan licentieoplossingen, waaronder cross-license: leden van de pool die elkaars licenties gebruiken.

Naast het vormen van een WiMAX patent pool zal de OPA voorlichting geven over het WiMAX-ecosysteem en fungeren als centraal aanspreekpunt bij kwesties die intellectueel eigendomsrecht betreffen.

De OPA zal de eigenaren van relevante patenten oproepen om deel te nemen aan de pool. Er wordt een onafhankelijke partij aangesteld die optreedt als 'patentscheidsrechter' en die vaststelt of ingebrachte patenten essentieel zijn voor de WiMAX-standaard en de WiMAX-forumprofielen. De OPA zal zich aanvankelijk concentreren op de WiMAX-standaard, maar toekomstige samenwerking met andere bedrijfstakken wordt niet uitgesloten.

De OPA, opgericht door zes bedrijven, verwacht nog zes tot negen investerende ondernemingen toe te voegen, om zo de wereldwijde WiMAX-markt te omvatten. Ieder investerend bedrijf krijgt een zetel in de raad van bestuur. De OPA zal een vast personeelsbestand hebben, dat gestuurd wordt door en verantwoording verschuldigd is aan de raad van bestuur. De alliantie zal dienen als licentieagent voor de WiMAX patent pool en als vertegenwoordiger van de deelnemende licentiehouders.

Meer informatie over het indienen van patenten voor testdoeleinden is te vinden op www.openpatentalliance.com. Meer informatie over de aankondiging en een opname van de OPA webcast zijn te vinden op http://newsroom.cisco.com/dlls/2008/prod_060908.html.