Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Eerste charter wijkaanpak grote steden ondertekend

09-06-2008

Minister Vogelaar (Wijken) heeft vandaag het eerste charter met één van de vier grote steden ondertekend. In Utrecht tekende zij de overeenkomst voor de verbetering van de krachtwijken Kanaleneiland, Zuilen, Ondiep en Overvecht.

Na afloop bracht Vogelaar vergezeld door drie wijkbewoners een bezoek aan Kanaleneiland. De andere drie Utrechtse wijken bezoekt ze later dit jaar. 'Sinds mijn eerste bezoek aan deze wijk in april vorig jaar is al heel veel in gang gezet', aldus de minister. 'Utrecht is al aan de slag gegaan voor de ondertekening van het charter én ze gaan verder dan het actieplan.'

Straatcoaches
Vogelaar is ook erg te spreken over de vele plannen en initiatieven in het charter voor jongeren. Eind vorig jaar stelde Utrecht in een deel van Kanaleneiland een samenscholingsverbod in vanwege de overlast van criminele jongeren in de wijk. Vogelaar: 'Overlast pakken we aan via twee kanten. De ene kant, de repressieve kant, via politie en justitie. De andere kant door schooluitval te bestrijden, activiteiten voor jongeren te organiseren en voorzieningen te treffen. Dat komt in dit charter heel goed naar voren. Ook straatcoaches hebben daarin een rol om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terechtkomen. Naast hun werk op straat spreken zij ook ouders aan op hun verantwoordelijkheid.'
Naast gesprekken met straatcoaches, bezocht Vogelaar in Kanaleneiland onder andere de Richard Krajicek-playground, het Cruyffcourt en het jongerenradiostation UCEE. Bij het radiostation kunnen jongeren hun talenten ontdekken op het gebied van radio en internet. De minister werd er geïnterviewd door twee meiden van Voorleesexpres, een project waarin autochtone jongeren wekelijks allochtonen voorlezen. Het maakt kinderen bekend met boeken en bevordert het contact tussen bevolkingsgroepen. Dit initiatief is ontstaan in Kanaleneiland en start nu ook in andere wijken in Utrecht en in Amsterdam en Tiel.

Extra geld
Utrecht krijgt een belangrijk deel van het extra geld dat het kabinet heeft uitgetrokken voor wijkverbetering. De gemeente krijgt de komende 3 jaar 380.000 euro extra voor initiatieven van bewoners. Minister Vogelaar vindt het belangrijk dat bewoners betrokken worden bij de verbeteringen van hun wijk en daar zelf initiatieven voor kunnen ontplooien. Na de zomer wordt duidelijk hoe bewoners plannen kunnen indienen en hoe ze worden getoetst.

Zie ook


* Meer geld voor bewoners bij verdeling extra geld voor wijken (persbericht, 30-05-2008)