Leefbaar Rotterdam

maandag, juni 09, 2008

Leefbaar pleit voor aanpak fijnstof

Rotterdam is volgens onderzoeken de stad met het grootste fijnstofprobleem van Nederland. Het huidige college doet vrijwel niets om dit aan te pakken. Leefbaarraadslid René Schuurman ziet graag de mogelijkheden onderzocht om fijnstof actief uit de lucht te halen.

Volgens CBS gegevens wordt maar liefst 30% van de Rotterdammers blootgesteld aan te hoge concentraties fijnstof; de uiterst schadelijke gevolgen hiervan mogen bekend worden geacht. De door het college aangekondigde maatregelen zijn in hoofdzaak te scharen onder de noemer automobilistje pesten. Leefbaar Rotterdam denkt echter dat de meeste automobilisten niet voor de lol in de file staan en doet hier niet aan mee.

Een innovatieve manier om de verspreiding van fijnstof langs snelwegen terug te dringen is het principe van een elektrostatisch filter. De Technische Universiteit Delft heeft hiertoe een systeem ontwikkeld met de naam CleanAir. Het systeem is betrekkelijk eenvoudig en bestaat uit dunne draden onder hoogspanning die fijne deeltjes in de lucht een positieve lading geven waardoor deze naar een metalen gaas, eventueel in combinatie met een heg langs de weg, worden aangetrokken. Het systeem is bekroond met de Intertraffic Innovation Award 2008. Een bijkomend voordeel van het systeem is dat het niet alleen fijnstof van auto's afvangt, maar ook industrieel en natuurlijk fijnstof, die het meest voorkomen in het Rijnmond gebied.

Van Rotterdam mag een voortrekkersrol op het gebied van fijnstofproblematiek verwacht worden, maar op het moment ontbreken echte initiatieven. René Schuurman ziet daarom graag op korte termijn een proefopstelling van het CleanAir systeem en bij gebleken succes een spoedige invoering op zogenaamde fijnstof hotpots.