Ingezonden persbericht

Gewoon Anders! - Nieuwsbrief 1 (mei 2008)

'Gewoon Anders' is de prikkelende titel van een kunsttentoonstelling (14 juni t/m 21 september) over seksuele begeerte, gender en identiteitsvorming in de beeldende kunst van rond de laatste eeuwwisseling. De tentoonstelling gaat even voorbij aan de heteroseksuele dominantie van ons dagelijks bestaan, en toont in plaats daarvan andere manieren van leven, zoals homoseksualiteit en transseksualiteit. In meer dan 100 kunstwerken van ongeveer 50 nationale en internationale kunstenaars wordt een beeld geschetst van de enorme rijkheid aan beelden die het onderzoek naar de seksuele identiteit heeft teweeg gebracht.

1- Plaatsing van de 'David' van Hans-Peter Feldmann
2- Digitaal platform www.cobra-gewoonanders.nl
3- Lijst deelnemende kunstenaars
4- Company Pride Conference

1 - De aftrap / plaatsing van het beeld
Op 9 en 10 juni 2008 wordt het boegbeeld van de tentoonstelling - de 'David' van Hans-Peter Feldmann - op het plein voor het museum gezet. Een spectaculaire gebeurtenis waar iedereen getuige van kan zijn. Het is de aftrap van de tentoonstelling 'Gewoon Anders!'. Door de financiële bijdrage van de Businessclub Cobra Museum is het mogelijk met de David de tentoonstelling ook buiten op het plein een gezicht te geven.

2 - Digitaal platform www.cobra-gewoonanders.nl
De tentoonstelling 'Gewoon Anders!' zal gepaard gaan met een website. Op deze website is extra informatie over de tentoonstelling te vinden zoals lezingen, rondleidingen, ckv-projecten en andere activiteiten. De website is echter niet zomaar een website, het is een heus digitaal platform waar iedereen die het wil zijn mening over de tentoonstelling kan geven, in tekst, beeld én met zelfgemaakte filmpjes. Ook kan men met elkaar over de tentoonstelling in discussie gaan. Op deze wijze willen wij het publiek actief bij de tentoonstelling betrekken en daarmee de betekenis van de tentoonstelling vergroten. Een unieke gelegenheid! De website is inmiddels in de lucht en zal regelmatig worden bijgehouden.

3 - Lijst deelnemende kunstenaars
David Armstrong, Rachid Ben Ali, Paul Blanca, Marc Brandenburg, Daniela Comani, Patricia Cronin, Katrina Daschner, Kerstin Drechsel, Marlene Dumas, Nicole Eisenman, Köken Ergun, Amir Fattal, Hans-Peter Feldmann, General Idea, Gilbert & George, Nan Goldin, Richard Hawkins, Risk Hazekamp, David Hockney, Deborah Kass, Heinz Peter Knes, Ins A Kromminga, Del LaGrace Volcano, Sabina Maria van der Linden, Lovett / Codagnone, Hans van Manen, Robert Mapplethorpe, Marlene McCarty, Bas Meerman, Tracey Moffatt, Piotr Nathan, Erwin Olaf, Ulrike Ottinger, Chi Peng, Susi Pop, Karol Radziszewski, Aurora Reinhard, Richard Sawdon Smith, Erik Schmidt, Johanna Schweizer, Katharina Sieverding, Wolfgang Tillmans, Francesco Vezzoli, Gitte Villesen, Anthony Viti, Gert Weigelt, David Wojnarowicz.

4 - Company Pride Conference
Op 1 augustus 2008 vindt voor de tweede maal de Company Pride Conference in Nederland plaats. De conferentie wordt georganiseerd door het Company Pride Platform, een samenwerking tussen GLBT netwerken van bedrijven in Nederland (o.a. TNT, ING en IBM). Een deel van het programma vindt in het Cobra Museum voor Moderne Kunst plaats. Minister Ronald Plasterk zal aanwezig zijn en spreken. Voor meer informatie: www.companyprideplatform.nl.