Ingezonden persbericht

Aapjes kijken...
De media en het recht op privacy
MediaDebat, maandag 9 juni 2008, 17.00 - 18.30 uur
in de Koningszaal van Artis, Amsterdam

Een MediaDebat met in ieder geval Daphne Koene (Raad voor de Journalistiek), Nanet Heilhof en Geertjan van Oosten, advocaten, Marc van der Linden, Royaltywatcher en Arne van der Wal, (&lsquoQuote-500&rsquo). Onder leiding van Jan Tromp.

Zoenen in het café, een kijkje in de koninklijke huiskamer, blote borsten in het bad, naam en toenaam, foto&rsquos en adressen van vermeende misdadigers:
Het privéleven van de een is meer openbaar dan dat van de ander. Sterren, politici, verdachten en veroordeelden, hun slachtoffers, zakenlieden en leden van het koninklijk huis worden regelmatig geconfronteerd met de publicatie van gegevens over hun persoonlijke leven: koppen in de krant, hun hoofden op de buis, details over zaken die normaal binnenskamers blijven. Is het vanzelfsprekend dat de privacy van deze mensen minder beschermd wordt dan dat van de &lsquogewone&rsquo burger?

Artikel 17 van het VN-verdrag voor burgerlijke en politieke rechten luidt:
Niemand mag onderworpen worden aan willekeurige of onwettige inmenging in zijn privéleven, gezinsleven, huis en briefwisseling, noch aan onwettige aantasting van eer en goede naam. Artikel 10 van de Nederlandse grondwet luidt: eenieder heeft, behoudens bij of krachtens wettelijk te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.

Zesendertig procent van alle uitspraken sinds 1963 door de Raad voor de Journalistiek gedaan, bevat een component van schending van de privacy.

Reden om een MediaDebat te organiseren over de media en het privéleven van bekende, maar ook onbekende Nederlanders. Zijn er momenten waarop het algemeen belang gediend is met het openbaar maken van persoonlijke gegevens? Welke beperkingen kent de Nederlandse wet? Heeft het ene medium meer rechten om de privacy van wie dan ook te schenden dan andere? Hoe kunnen personen zich verdedigen tegen ongewenste inmenging in hun bestaan? Hoe gaan de Nederlandse media om met het recht van eenieder op eerbiediging van de eigen levenssfeer?

Een MediaDebat met journalisten, programmamakers, advocaten en mensen die zich verzetten tegen het openbaar maken van zaken die binnenskamers gebeuren. Met in ieder geval Daphne Koene, secretaris van de Raad voor de Journalistiek; Nanet Heilhof, advocaat &ndash verdedigde verdachte die in Panorama herkenbaar in beeld gebracht werd; Geertjan van Oosten, advocaat van Manon Thomas; Marc van der Linden, hoofdredacteur Royalty en medewerker RTL-Boulevard; Arne van der Wal, hoofdredacteur FEM-Business, oprichter &lsquoQuote-500&rsquo, voorzitter van &lsquoMuckraker&rsquo, stichting die onderzoeksjournalisten in bescherming neemt. Onder leiding van Jan Tromp (de Volkskrant). UItgenodigd, maar nog niet toegezegd: Barbara van Beukering (Het Parool), Pieter van der Wielen (VPRO-televisie), Clairy Polak (NOVA / Den Haag Vandaag), Thom Meens (ombudsman de Volkskrant) en Paul Depla (wethouder gemeente Nijmegen).

Aapjes kijken... MediaDebat over bescherming van privacy.
Maandag 9 juni a.s. 17.00-18.30 uur, Koningszaal Artis, Amsterdam.
Toegang gratis, aanmelden via redactie@mediadebat.nl is handig voor ons.
Voor meer informatie kunt u mailen: redactie@mediadebat.nl.
Of bellen met Katrien de Klein, 06.29 5138 92
Een verslag verschijnt de dag na het debat op http://www.mediadebat.nl

Heeft u suggesties voor een debat? Meld het ons: redactie@mediadebat.nl Dit e-mailadres wodrt beschermd tegen spam bots, om het te bekijken moet Javascript ingeschakeld zijn