Nederlands Elftal wint overtuigend van wereldkampioen

10/06/2008 00:41

Turner

PERSBERICHT

Leusden, 9 juni 2008

Effectieve omschakeling heeft resultaat, rendement doelpogingen moet van 15% naar 20%

Nederlands Elftal wint overtuigend van wereldkampioen

Het Nederlands Elftal is het EK in Oostenrijk en Zwitserland overtuigend gestart met een 3-0 zege op Italië. De scorecards van het Nederlands elftal opgesteld volgens de methodiek van prestatiemanagement laten zien dat Oranje het voornamelijk moest hebben van snelle omschakeling in plaats van dominant aanvallen. In verdedigend opzicht waren de effectiviteit van het druk zetten en de onderlinge duels van doorslaggevend belang. Jeroen Visscher, senior adviseur bij adviesbureau Turner, analyseerde de resultaten: "Oranje kan nog beter. Tegen de wereldkampioen heeft zij laten zien dat de omschakeling effectief is. Het rendement van de daardoor gecreëerde kansen is verbeterd (van 10% in de oefenduels naar 15% tegen Italië) maar moet en kan nog verder omhoog. Als je Europees Kampioen wil worden moet je toch echt richting 20% rendement gaan."

Prestatiemanagement is een effectieve methodiek om in het bedrijfsleven en bij de overheid prestaties van organisaties, teams en individuele medewerkers te verbeteren. Deze aanpak is eveneens geschikt in de voetbalsport om de prestaties van clubs, teams en individuele spelers te verbeteren. De aanpak bestaat uit een 'harde' en een 'zachte' kant, een analyse van de prestaties in combinatie met ervaring en intuïtie. Turner organisatieadvies voor strategie implementatie is succesvol met deze aanpak. Jeroen Visscher gebruikt tijdens het EK deze methodiek om de resultaten van het Nederlands Elftal te analyseren.

Nederlands Elftal wint door effectieve omschakeling

Visscher over de aanvallende prestaties van het Nederlands Elftal tegen Italië: "In vergelijking met de voorgaande wedstrijden is het Nederlands Elftal minder dominant geweest bij het opzetten van aanvallen. Het Nederlands Elftal heeft niet geprobeerd om zelf het spel te maken door aanvallen via opkomende backs en inschuivende centrale verdedigers. Van Basten maakte vooraf de keuze om aan de rechterzijde en centraal achterin sober te spelen. In de hele wedstrijd kwam de rechtsback slechts eenmaal op en schoven de centrale verdedigers twee maal in. De opbouw moest over de linkeras van het Nederlands Elftal komen. De analyse van Giovanni van Bronckhorst laat zien dat hij de in de hele wedstrijd elf keer opgekomen is met een beslissende rol bij twee doelpunten. Van Brockhorst bleek dus zakelijk gezien uitermate effectief.

Het succes van het Nederlands Elftal ligt vooral in de snelle en effectieve omschakeling bij balverlies van de Italianen. Illustratief is het tweede doelpunt van Wesley Sneijder. Van Bronckhorst haalt eerst een bal van zijn eigen doellijn af om vervolgens de beslissende pass op Dirk Kuyt te geven, waar Sneijder uit scoort.

Met de 3 - 0 kan het Nederlands elftal tevreden zijn, echter er had nog meer in gezeten. Over de hele wedstrijd was het rendement van de doelpogingen meer dan vijftien procent. Dat is al wel een verbetering ten opzichte van de oefenwedstrijden.

Verdedigende prestaties afhankelijk van effectiviteit druk zetten

Visscher: "Verdedigend gezien heeft het Nederlands Elftal het in de tweede helft veel moeilijker gehad dan de eerste helft. Vooral in het eerste half uur van de tweede helft valt het grote aantal doelpogingen van de Italianen op. Uit de analyse blijkt dat dit te maken heeft met de effectiviteit van het druk zetten en de onderlinge duels. In de tweede helft vallen de prestaties van beide indicatoren terug, wat resulteert in het grotere aantal doelpogingen van de Italianen. Uit de analyse blijkt wel dat er sprake is van een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de oefenwedstrijden."

De scorecards van het Nederlands Elftal en haar spelers zijn beschikbaar op de website www.prestatiesverbeteren.nl. De prestaties van het Nederlands Elftal tijdens de oefenwedstrijden en op het EK zijn objectief geanalyseerd en gepubliceerd op deze site.

http://www.prestatiesverbeteren.nl