NEN


Handboek Bliksembeveiliging verschenen

maandag 9 juni 2008, 14:16

Het Handboek voor Bliksembeveiliging moet het Nederlandstalige standaardwerk over bliksembeveiliging voor gebouwen, installaties en apparatuur worden. In het boek wordt op toegankelijke wijze diepgaand ingegaan op alle aspecten van bliksembeveiliging.

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied bliksembeveiliging. Niet op de laatste plaats door het verschijnen van NEN-EN-IEC 62305, waarin de wereldwijde ervaringen ten aanzien van ontstaan en gevolgen van onweer en bliksem, en beveiligingsmaatregelen ertegen zijn opgenomen.

Nieuwe norm
NEN-EN-IEC 62305-1 t/m 4 is sterk gewijzigd ten opzichte van de voorgaande norm, NEN 1014, die geheel komt te vervallen op 1 februari 2009. De nieuwe norm is als leidraad gebruikt voor dit boek en hiermee kunnen zij die in hun werk te maken hebben met deze nieuwe norm zich de norm direct eigen maken.
In het Handboek voor Bliksembeveiliging komen onder meer de oorzaken en gevolgen van blikseminslag aan bod, evenals de risico's die in bepaalde situaties aanwezig zijn en welke maatregelen kunnen worden genomen om schadelijke gevolgen van blikseminslag tegen te gaan. Daarnaast komen ook onderwerpen als de geschiedenis van bliksembeveiliging, het ontstaan van onweer,
bliksemwaarschuwingssystemen en testmethoden om bliksemstromen na te bootsen in het boek naar voren.
Dit handboek richt zich op vakmensen en studenten in de elektrotechniek en in het bijzonder tot degenen die zich (gaan) bezighouden met planning, advisering, ontwerp, productie en installatie, en het testen en onderhouden van elektrotechnische en elektronische systemen.

Herschreven en aangevuld
De schrijvers van het oorspronkelijk Duitstalige boek zijn dr.ing. Peter Hasse, prof.dr.ing. Johannes Wiesinger en dr.ing. Wolfgang Zischank. De inhoud van de Nederlandstalige editie is verzorgd door ing. Michiel Hartmann van Schaap Bliksembeveiliging en Ontstoringstechniek, die 30 jaar praktijkervaring heeft en betrokken is bij onderzoeken naar bliksemschade en beveiligingsmaatregelen. Tevens is Hartmann voorzitter van de NEN-normcommissie NEC 81 'Bliksembeveiliging', voorzitter van de vakgroep Bliksembeveiliging van Uneto-VNI en voorzitter van de Adviesraad voor Bliksem- en Overspanningsbeveiliging (ABO). Op basis van zijn praktijkervaringen en literatuuronderzoek heeft hij het boek vertaald, herschreven en aangevuld.

Klik hier voor meer informatie.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 62305-1:2006 nl (Norm) NEN-EN-IEC 62305-2:2006 en;fr (Norm) NEN-EN-IEC 62305-3:2006 nl (Norm) NEN-EN-IEC 62305-4:2006 nl (Norm)