Gemeente Epe




Stand van zaken huisvestiging tijdelijke werknemers

De gemeente Epe heeft aangegeven de huisvesting van tijdelijke werknemers aan te pakken omdat het gebruik van woningen in de Willem van Oranjestraat in Epe in strijd is met het bestemmingsplan. De aanleiding is de uitspraak van de rechter die vindt dat de gemeente kan optreden in deze straat. Hieronder vindt u informatie over de laatste stand van zaken.

Stand van zaken

Inwoners van de Willem van Oranjestraat en de Ankerstraat hebben in april (per brief) informatie gehad van de gemeente over de aanpak.
Vervolgens heeft de gemeente het volgende gedaan:

o Er is gesproken met het uitzendbureau waar de tijdelijke werknemers werken en met de eigenaar van de woning Willem van Oranjestraat.

o Er is door de gemeente gecontroleerd in de Willem van Oranjestraat en in de Ankerstraat.

o De gegevens uit deze controles worden nu verwerkt.

o De gemeente heeft gegevens opgevraagd bij de eigenaar van Ankerstraat 20 en bij het uitzendbureau. Gevraagd is om informatie o.a. over het aantal bewoners vanaf begin huisvesting, wisselingen in de bewoning en duur van bewoning.

Het verzamelen van deze gegevens (controles en administratieve onderzoek) is nodig omdat de gemeente op grond van de Algemene wet bestuursrecht verplicht is zorgvuldig te handelen.

Handhaving

Nadat de gemeente de bovenstaande gegevens heeft bekeken, kan het handhavingstraject vervolgd worden. Het optreden van de gemeente houdt in dat de gebruiker van het pand zo snel mogelijk een vooraanschrijving krijgt. Dit is een brief waarin staat dat de gebruiker in overtreding is en een dwangsom moet betalen als hij in overtreding blijft gaan. Als de gebruiker hierop niet reageert, volgt een aanschrijving en vervolgens een optreden. Dit laatste houdt in dat de dwangsom ook daadwerkelijk geïnd wordt. De hoogte van de dwangsom is dusdanig dat het voor de overtreder niet zinvol is om deze te negeren.

Tussentijds zijn er mogelijkheden om tegen de handhavingsprocedure een bezwaar bij de gemeente in te dienen en vervolgens een beroep bij de rechtbank. Dit kan het proces vertragen.

De gemeente gaat in gelijksoortige situaties op dezelfde manier optreden en nieuwe gevallen worden niet geaccepteerd. Vandaar dat de bestemmingsplannen aangepast worden. Ook gaat de gemeente zich verder verdiepen in de factoren die spelen rondom tijdelijke werknemers.