Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Plasterk geeft 8 aan resolutie

Den Haag, 9 juni 2008 - Vandaag overhandigden LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren), JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs), LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) en ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) een resolutie aan minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt. In de resolutie pleiten de vertegenwoordigers van scholieren en studenten voor betere studie- en
beroepskeuzebegeleiding. Bovendien willen zij één minister van onderwijs, die verantwoordelijk is voor alle onderwijsinhoudelijke zaken, om zo de "versnippering van het onderwijs" tegen te gaan.

De minister gaf in een reactie aan dat hij een 8 gaf voor de punten die de organisaties aandragen, maar niets voelt voor het instellen van één minister die het hele onderwijs onder zijn hoede heeft. Volgens Plasterk praten beide staatssecretarissen en hij nu ook al met één mond. Staatssecretaris van Bijsterveldt vertelde het eens te zijn met maatregelen om de uitval terug te dringen, maar vond deze maatregelen toch vooral iets van de instellingen zelf. De scholieren en studenten drongen erop aan dat het ministerie toch een signaal richting de instellingen af wil geven. "Een van de meest urgente problemen in het onderwijs betreft de hoge uitval. Het wordt tijd voor een gezamenlijke aanpak", aldus de voorzitters van de organisaties.

De aanbevelingen in de resolutie richten zich op de doorstroom en het beperken van uitval in het onderwijs, die al jaren te hoog is. De studenten- en scholierenorganisaties zijn van mening dat er bijna onoverkomelijke schuttingen tussen verschillende vormen van onderwijs bestaan. Daarom pleiten zij voor betere voorlichting én een gezamenlijke aanpak van de problemen. Om dit te bereiken moet er meer sectoroverstijgend overleg plaatsvinden.

Dit kan door de oprichting van een stichting, naar voorbeeld van de SER, waar de directe betrokkenen bij het onderwijs in vertegenwoordigd zijn. Daarnaast willen de organisaties meer persoonlijke aandacht voor de voorbereiding op keuzes voor studie- en beroep. Instellingen kunnen meer mogelijkheden creëren voor aankomende studenten die een dag mee willen lopen. Dit kan bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van lijsten met studenten die benaderd kunnen worden voor meeloopdagen. Ook zou er ruimte moeten komen binnen de maatschappelijke stage voor het meelopen in het vervolgonderwijs.

Met de in de resolutie voorgestelde maatregelen willen de scholieren- en studentenorganisaties een aantal concrete handreikingen doen om de grote problemen in het onderwijs eindelijk efficiënt aan te pakken. De jongeren hopen op een positieve reactie van beide bewindspersonen. Volgens de jongerenorganisaties moet de overheid het goede voorbeeld geven om versnippering en sectoroverstijgende problemen tegen te gaan door het gehele onderwijsbeleid onder te brengen in de portefeuille van slechts 1 bewindspersoon.