Rijksmuseum van Oudheden

Vooraankondiging maart 2008

Verborgen collecties in nieuwe tentoonstellingen Rijksmuseum van Oudheden

De onlangs gerestaureerde antieke kopieën van beroemde klassieke beelden en archeologische vondsten uit acht Europese landen en regio's staan centraal in de twee nieuwe tentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden. In de depots van het museum waren de collecties decennialang aan het oog van het publiek onttrokken, hoewel ze bijzondere, fraaie en zeldzame stukken omvatten. Reden genoeg voor het museum om ze in al hun pracht opnieuw te tonen in de tentoonstellingen 'Beeldschoon. Meesterwerken in gips' en 'Europa. Verborgen vondsten'. Beide tentoonstellingen zijn te zien vanaf 13 juni.

'Beeldschoon. Meesterwerken in gips' presenteert de twintig pas gerestaureerde 17de-, 18de- en 19de-eeuwse gipsen afgietsels van beelden uit de Oudheid. De beelden zijn na hun publieke restauratie weer in volle luister te bewonderen. In de tentoonstelling staat de tijdloze schoonheid van de klassieke beeldhouwkunst centraal. Naast kopieën van de sculpturen van het Parthenon, de 'Apollo Belvedere' en de 'Venus van Arles', zijn er Griekse en Romeinse beelden van diverse goden en mensen te zien, en modellen in kurk van belangrijke tempels. Reisimpressies, tekeningen, foto's en prenten van 17de-eeuwse kabinetten, 18de-eeuwse kunstacademies en 19de-eeuwse museumzalen geven een beeld van de rol die de gipsen speelden in de wetenschap, kunstbeschouwing en kunstonderwijs in de afgelopen vierhonderd jaar. 'Beeldschoon' is te zien tot en met 16 november.

In de tentoonstelling 'Europa. Verborgen vondsten' draait alles om een vierhonderdtal bijzondere archeologische voorwerpen uit België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije-Oostenrijk, Zwitserland en Oost-Europa. Deze verzameling werd honderdvijftig jaar geleden aangelegd om de vondsten van Nederlandse bodem in een Europese context te kunnen presenteren. De tentoonstelling blikt terug op deze manier van verzamelen, aan de hand van de thema's 'kopen', 'ruilen' en 'namaken'. Het goud van de Skythen, Romeinse topvondsten uit Duitsland, Engelse vuistbijlen, maar ook kleine eenvoudige objecten met een bijzonder verhaal brachten de afgelopen 50 jaar door in het depot, en staan tot en met 14 september weer in het volle licht.

Bij de tentoonstellingen is een uitgebreid activiteitenprogramma ontwikkeld met o.a. lezingen, rondleidingen en tekenworkshops. Het complete overzicht staat (vanaf mei) op www.rmo.nl



Rijksmuseum van Oudheden