Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Smash Lab: gevaarlijke experimenten voor een veiligere wereld

Smash Lab is een nieuw, baanbrekend Discovery Channel-programma waarin naar oplossingen wordt gezocht voor levensgevaarlijke situaties. Een team van vier wetenschappers onderzoekt of bestaande technologieën ingezet kunnen worden voor revolutionaire doeleinden. Dit levert spectaculaire ontploffingen op, maar ook oplossingen voor wereldwijde gevaren. Kunnen airbags bijvoorbeeld, een helikopter beschermen als die het water raakt? Het Smash Lab team onderzoekt deze en andere vraagstukken vanaf 10 juni elke dinsdag om 22:00 uur op Discovery Channel.

Het team van presentatoren bestaat uit Chuck Messer - ingenieur, Kevin Cook - de ideeënman, Deanne Bell - wetenschapper en Nick Blair - ontwerper. Eerst onderzoeken zij een bestaande technologie, waarna ze die met hun kennis ombouwen naar een preventieve oplossing voor levensbedreigende situaties. Zo onderzoeken zij bijvoorbeeld of een vliegtuig beschermd kan worden tegen bommen door een kogelvrije laag. Er is maar een manier om daar achter te komen... door hun extreme plan te testen. Of kunnen ze een huis ontwikkelen dat bestand is tegen orkanen? Daarvoor moeten ze dan wel eerst een windmachine ontwikkelen dat wind kan produceren van 150 kilometer per uur.

De tests worden uitgevoerd in het Crash Lab in Californië. Als het Smash Lab team een test uitvoert, veranderd alles in een oogwenk. Een gedetailleerde analyse van deze allesbeslissende seconde kan een revolutionaire doorbraak betekenen op het gebied van veiligheid. Daarom wordt die ene, kritieke seconde gefilmd vanuit alle mogelijke invalshoeken met extreem snelle, dure cameratechnologie. Dat maakt Smash Lab tot een visueel spektakel van vuurballen, explosies, botsingen en aanrijden, die ook nog eens bijdragen aan een veiligere wereld.

Smash Lab: vanaf 10 juni elke dinsdag om 22:00 uur

o-o-o-o

Aanvullende informatie voor de redactie:Discovery Communications is de grootste producent van documentaire, film- en entertainmentmateriaal ter wereld, met ruim 1,5 miljard gecumuleerde abonnees in meer dan 170 landen. Discovery Networks geeft zijn publiek de kans de wereld te ontdekken en beloont de nieuwsgierigheid van kijkers met meer dan 100 internationale televisiemerken, aangevoerd door Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science and Discovery HD, naast toonaangevende consumenten- en leerzame producten en service biedt Discovery Networks een uitgebreide portfolio van digitale media services, inclusief HowStuffWorks.com. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika bereiken 12 merken van Discovery 170 miljoen gecumuleerde abonnees in 103 landen met programmering in 24 talen. Discovery Communications is eigendom van Discovery Holding Company (nasdaq: disca, discb), Advance/Newhouse Communications en John S. Hendricks, oprichter en voorzitter van het bedrijf.

Informatie & beeldmateriaal:
DISCOVERY NETWORKS BENELUX
Hesther Jolly, press executive
Tel: 020-3473 000
Email: hesther_jolly@discovery-europe.nl
Beeld: www.press.discovery.com

AFLEVERINGEN

1. Aerated concrete
Kan het team de meest recente luchtvaart uitvinding gebruiken om te voorkomen dat een auto of bus die van de snelweg raakt, op de andere rijbaan terechtkomt?


2. Tornado House
Elk jaar wordt Amerika geteisterd door vijf orkanen en meer dan 800 tornado's. Zou een huis waarin HJ3 - een materiaal dat sterker is dan beton of staal - verwerkt is, uitkomst bieden?


3. Earthquake Proof Building
Aardbevingen kondigen zich niet aan. Ze duren slechts 10 of 20 seconden, maar zijn allesverwoestend. Kan het team een huis ontwikkelen dat tegen de aardschokken bestand is?


4. Bomb Proof Plane
Een van de grootste uitdagingen is het ontwikkelen van een vliegtuig dat bestand is tegen bommen. Hiervoor wordt Blastwrap gebruikt; de binnenlaag van een openbare vuilnisbak die moet voorkomen dat deze ontploft als er een bom in wordt gegooid.


5. Train Grade Crossing Crash
Elke drie uur is er ergens op de wereld een treinongeluk. Het Smash Lab team onderzoekt of het mogelijk is om met reusachtige airbags voor de trein, honderden gewonden te voorkomen.


6. 21st Century Fire Escape
Jaarlijks sterven vele mensen doordat ze niet tijdig een brandend gebouw kunnen verlaten. Een stuntman test een 33 meter lange, magnetische glijbaan onder toeziend oog van het team...


7. Blast Proof Building
Kan het team een gebouw ontwikkelen dat bestand is tegen explosies? Het Smash Lab team smeert een huis in met een laag die normaal gebruikt wordt om vrachtwagens te beschermen tegen schade. Dan ontsteken ze het vuur...


8. Runaway Tow Trailer Rockets
Wat gebeurt er als de remmen van de auto het begeven terwijl een auto van een heuvel afrijdt met een caravan erachter? Het team past rakettechnologie toe op de weg en begint de test...


9. Forest Fire House
Bosbranden slaan wild om zich heen en verwoesten alles wat op hun pad komt. Zou Nanogel, ook wel 'bevroren rook' genoemd, uitkomst kunnen bieden? En hoe komt het team aan een tamme bosbrand?


10. Race Boat Ejector
Het laatste dat je wilt is lucht onder de raceboot krijgen als je op topsnelheid over het water scheert... het team onderzoekt een schietstoel die de bestuurder in minder dan drie seconden uit de boot schiet.


11. Air-Drop Coast Guard Boat
Bij een ongeluk midden op zee is hulp vaak dagen onderweg. Het team onderzoekt of het mogelijk is om een reddingsboot uit een vliegtuig te droppen. Overleeft de boot zijn eerste 'landing'?


12. Funny Car Foam
Dragsters - een lang type raceauto - accelereren tot 400 kilometer per uur in minder dan zes seconden. Maar wat gebeurt er als er iets mis gaat? Het team onderzoekt of een speciaal soort aluminium schuim uitkomst kan bieden.


13. CO2 Cop Chase
Kan het team CO2 brandblussers gebruiken om een probleem op te lossen dat de politie al jaren plaagt, namelijk: hoe stop je een dader in een achtervolging met hoge snelheid?


---

This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System. For more information please visit http://www.messagelabs.com/email
---