Senternovem


Symposium 'Bouwen aan Frisse Scholen: het speelkwartier voorbij...'

Aanvangsdatum

10-06-2008

U bent van harte uitgenodigd voor het symposium 'Bouwen aan Frisse Scholen: het speelkwartier voorbij...' op dinsdag 10 juni aanstaande in het Centraal Museum in Utrecht.

9.30 - 10.00 Ontvangst met koffie en thee

10.00 - 10.15 Welkom door de dagvoorzitter

10.15 - 10.45 Inleidingen op inhoud en karakter van de workshops

10.45 - 11.15 Kabinetsvisie binnenmilieu basisscholen

11.15 - 11.45 Pauze

11.45 - 13.00 Eerste ronde workshops A, B, C of D

13.00 - 14.15 Lunch

14.15 - 15.30 Tweede ronde workshops A, B, C of D

15.30 Afsluiting en borrel

Workshops

A Programma van eisen
Inleider: Gert-Jan ten Hoor van 4 Advies

Het Programma van Eisen, wat is het en hoe kun je het gebruiken? De gemeente Tilburg heeft het Programma van Eisen gebruikt in de uitwerking van haar beleid om scholen fris te maken Hoe het proces verlopen is en welke ervaringen daarbij zijn opgedaan? In deze workshop gaat Gert-Jan ten Hoor van 4 Advies in op zowel de proceskant als de werking van het technisch programma van eisen.

B Naleving regelgeving gezondheid en energie
Inleider: Erik Kool, vakspecialist Bouw van de VROM Inspectie Oost

Nieuwbouwscholen voldoen vaak bij oplevering niet aan de wettelijke eisen uit het BouwBesluit. Tien gemeente werken samen in een project om de toezicht en handhaving te bevorderen, waarin de focus ligt op binnenmilieu en energiebesparing. Erik Kool van de VROM Inspectie Oost licht het project toe.

C Onderhoudsplannen
Inleider: Bert Meijering van SenterNovem

Voor bestaande scholen zijn de momenten van onderhoud en renovatie bij uitstek geschikte momenten om het binnenmilieu en de energiezuinigheid van het gebouw te verbeteren. Een meerjaren onderhoudsplan biedt een uitstekend handvat om maatregelen op dat gebied te integreren met de overige geplande werkzaamheden.

In deze worshop wordt ingegaan op de huidige meerjaren onderhouds- en vebeterplannen. Vervolgens geeft inleider Bert Meijering van SenterNovem zijn visie op de ontwikkeling van duurzame meerjaren onderhoudsplannen voor onderwijsgebouwen.

D Instrumenten overzicht
Inleider: Marlies Pieterse van SenterNovem

Het afgelopen jaar zijn door SenterNovem diverse instrumenten ontwikkeld die u ondersteunen bij het realiseren van een frisse school. Ook dit jaar zijn een aantal nieuwe instrumenten in de maak. In deze workshop krijgt u een overzicht van alle beschikbare instrumenten en hun toepassingsgebied. Marlies Pieterse van SenterNovem gaat met u in gesprek over de wensen en gesignaleerde hiaten.

Locatie

Centraal Museum, Utrecht.
http://www.centraalmuseum.nl/page.ocl?pageid=19&version=&mode=

Toegangsprijs

Gratis

Contact

Sabina Mos,
tel: (030) 239 34 51
s.mos@senternovem.nl

Meer informatie

Inschrijven symposium 'Bouwen aan Frisse Scholen: het speelkwartier voorbij...'