Senternovem


PROVADA 2008: Koplopers doorbreken de Circle of Blame

Aanvangsdatum

10-06-2008

SenterNovem en Buck Consultants International presenteren het duurzaamheidsdebat: `Koplopers doorbreken de Circle of Blame'. Twee decennia lang wezen vastgoedpartijen naar elkaar als het ging om de ontwikkeling, koop, huur of beheer van duurzame gebouwen. Recent doorbraken enkele partijen deze `Circle of Blame' en namen vanuit hun specifieke rol als eindgebruiker, investeerder en projectontwikkelaar hun verantwoordelijkheid op de volgende manier:

Flip Verwaaijen

Flip Verwaaijen, directeur TNT Real Estate, doorbreekt samen met zijn collega's de vicieuze Circle of Blame door een tender uit te zetten in de markt van beleggers, bouwers en ontwikkelaars. De inhoud van de tender is even simpel als doeltreffend: wij willen zeven nieuw te bouwen duurzame kantoorpanden huren; wie wil ze voor ons ontwikkelen, financieren en beheren? Met deze actie dwingt Verwaaijen samenwerking in de gehele bouwketen af. Ontwikkelaar OVG en Triodos Bank happen toe en vormen het consortium dat de plannen ten uitvoer gaat brengen. Kees Noorman

Kees Noorman, projectdirecteur Delta Development Group, geeft leiding aan de ontwikkeling van het nieuwe full service kantorenpark, Park 20|20, gelegen onder de rook van Schiphol. Architect van het complex is William McDonough, geestelijk vader van het Cradle to Cradle-concept. Het is voor het eerst dat de Cradle to Cradle-filosofie in Nederland wordt toegepast op een vastgoedcomplex. Kees Noorman over het complex: "Wat wij hier maken en op deze schaal, dat is in de hele wereld nog nooit vertoond".
Annemarie van Doorn

Annemarie van Doorn, Vice President Duurzame ontwikkeling ABN AMRO en samen met Redevco initiatiefneemster van de Dutch Green Building Council: "Als financiële instelling hebben we veel meer oog gekregen voor de gevolgen van onze investeringen in vastgoed. Daarbij gaat het niet alleen om energie, afval en water, ook de sociologische kant van een gebouw verdient nu de aandacht: health en wellbeing, goede voorzieningen, een prettige omgeving van je kantoor met aandacht voor groen, kunst en inspiratie; dat is ook duurzaamheid". René Buck

René Buck, directeur Buck Consultants International, ziet reële mogelijkheden om de vicieuze Circle of Blame, waar het duurzaam vastgoed zich in bevindt, blijvend te doorbreken: "Eindgebruikers moeten meer gaan vragen om kwaliteitsgebouwen om zo te profiteren van een hoger rendement en een beter imago. Ontwikkelaars en beleggers op hun beurt moeten meere duidelijkheid geven over de opbouw van de totale huisvestinglasten; zij moeten de verschillende partijen duidelijk maken wat het welbegrepen eigenbelang zou kunnen zijn."

Tijdens het duurzaamheidsdebat worden de doorbraakprojecten aan de hand van korte filmpjes van New-Energy TV geïntroduceerd. René Buck interviewt de gasten live. Aansluitend is er een paneldiscussie: 'van hype naar olievlek'.

Meer op PROVADA, 10 juni 2008

Locatie

Amsterdam RAI

Toegangsprijs

Voorverkoop EUR 75,- p.p., aan de kassa EUR 125,- p.p. (excl BTW)

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

www.provada.nl