Gemeente Nijefurd


onvermijdelijkheden

Nijefurd heeft incidenteel EUR 1,4 miljoen voor onvermijdelijkheden

geld.gif

Op 10 juni gaat de raad van de gemeente Nijefurd over de concept Voorjaarsnota in debat. De behandeling van de Voorjaarsnota biedt de raad de mogelijkheid invloed te hebben op de beleidsdoelen en de erbij horende verdeling van de middelen. De Voorjaarsnota van Nijefurd heeft met name aandacht voor de kaders, de beleidsvoornemens en de financiële consequenties daarvan voor het komende begrotingsjaar en drie jaren daarna. U kunt de concept Voorjaarsnota vanaf 30 mei hier op de website vinden.

Uit de concept Voorjaarsnota 2008 van de gemeente Nijefurd blijkt, dat er de komende jaren weinig tot geen structurele ruimte is om nieuwe beleidsontwikkelingen te realiseren. Door ondermeer het positieve saldo van de jaarrekening 2007 is er EUR 1,4 miljoen incidenteel beschikbaar voor `onvermijdelijke' ontwikkelingen en voor de Politieke Agenda 2006-2010 van de raad.

Het batig saldo van de jaarrekening is met name een gevolg van een wijziging van de voorschriften voor de bouwgrondexploitatie, waardoor in één keer een bedrag van 1,2 miljoen euro in het saldo tot uiting komt.

Onvermijdelijk zijn onderdelen die voortvloeien uit verbindende wet- en/of regelgeving, verplichte uitgaven, gemeenschappelijke regelingen, verbonden partijen en uit eerder genomen (raad)besluiten. Zo heeft bijvoorbeeld het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties meegedeeld dat de stemmachines niet meer gebruikt mogen worden. Om het stembiljet met het rode potlood opnieuw in te voeren is EUR 15.000 nodig. De invoering van de omgevingsvergunning per 1 januari 2009 is een wettelijke verplichting waarvoor aan de raad extra budget wordt gevraagd. De invoering, waarschijnlijk per 1 juli 2008, van de nieuwe Wet Ruimtelijke ordening (Wro) brengt een verplichte digitalisering met zich mee, hetgeen weer een financiële claim voor de gemeente inhoudt.

Daarnaast is ondermeer voor infrastructurele werken (bruggen en baggeren) EUR 625.000 en voor onderhoud/renovatie gebouwen EUR 250.000 opgenomen. Voor het oplossen van knelpunten voor de uitvoering van een breed scala aan taken door de ambtelijke organisatie is EUR 170.000 voorzien. Een bedrag van EUR 280.000 is dan nog beschikbaar voor nader uit te werken onderwerpen, zoals de brandweerkazernes in Stavoren en Workum, de uitwerking van het beheerplan gemeentelijke gebouwen, de ontvlechting van het openbaar onderwijs en de onderwijshuisvesting in Workum.