Gemeente Harlingen

Uitnodiging workshop Oude paden - Nieuwe wegen Noardwest Fryslân 5-6-2008
Op dinsdag 10 juni 2008 van 19:30 tot 22:00 uur is er in het Dorpshuis It Mienskar, Buorren 27 in Oosterbierum een workshop Oude paden, neiwue wegen in Noardwest Fryslân.

Het Friese landschap kent een netwerk van historische wegen en paden: handelsroutes, jaagpaden, kerkenpaden, dijken, spoor- en tramwegen, maar ook allerlei paden die toegang gaven tot akkers, boerderijen en andere plekken die voor de mensen van belang waren. Deze paden zijn dus niet zomaar ontstaan, ze geven structuur aan het landschap en vertellen het verhaal van vroegere bewoners. Door ruilverkaveling en schaalvergroting en door aanleg van nieuwe wegen is het historische netwerk aangetast. Toch kunnen tot op de dag van vandaag veel oude paden worden teruggevonden. In de jaren '70 is een provinciaal onderzoek naar het padennetwerk van Fryslân uitgevoerd. De gegevens uit dit onderzoek zijn door de provincie gedigitaliseerd en op de Cultuur-Historische Kaart (CHK) verwerkt. Op 27 mei komen de gegevens beschikbaar op de website van de provincie (www.fryslan.nl via loket-online, Fryslân op 'e kaart). Op de CHK zijn de paden nauwkeurig ingetekend, maar dit zou moeten worden aangevuld met de nooit opgetekende informatie die de mensen uit de streek zélf nog kennen. Om ook deze paden in kaart te brengen hebben wij uw hulp nodig!

Het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân heeft samen met haar projectpartners het project Oude paden - Nieuwe wegen opgezet om met de bewoners van Fryslân de nog aanwezige kennis van paden en wegen te verzamelen. Het doel van het project is het historische padennetwerk op de CHK aan te vullen en de verbanden tussen paden, objecten en het landschap helder te krijgen. De kennis over de paden wordt versterkt als ook de verhalen over de paden bekend worden of als er beeldmateriaal beschikbaar is. Het project wordt uitgevoerd per regio van Plattelânsprojekten en nu is de regio Noardwest Fryslân aan de beurt. Voor de gemeenten Wûnseradiel, Bolsward, Harlingen, Franekeradeel en Het Bildt wordt een regionale workshop georganiseerd om zo veel mogelijk informatie over de historische paden bij de streekbewoners te achterhalen.

In de workshop kunt u ook aangeven welke historische paden volgens u geschikt zijn om weer in ere te herstellen. Bij deze brief treft u een vragenformulier aan dat u in kunt vullen voor uw initiatief voor het herstel van een historisch pad. Aan de hand van het ingevulde vragenformulier kan het regioteam vervolgens een keuze maken voor een historisch pad dat verder uitgewerkt wordt, dit pad wordt niet aangelegd.