Gemeente Hoorn


Kinderen krijgen meer speelruimte in Hoorn

5 juni 2008 - Kinderen krijgen meer speelruimte in Hoorn. Dat blijkt uit het nieuwe beleidsplan Speelvoorzieningen 2008. Speelplekken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en de sociale contacten in de buurt. In de nota worden diverse keuzes gemaakt op het gebied van spelen en speelruimte in Hoorn.

Uit onderzoek blijkt dat er een tekort van 23 speelplekken is in de gemeente, voornamelijk in Kersenboogerd-Zuid en de binnenstad en in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar. Het tekort in de Kersenboogerd is te verklaren door het hoge percentage kinderen in deze nog jonge wijk. In wijken waar een overschot is aan speelruimte, geldt het uitgangspunt geen speelplekken opheffen.

In de beleidsnota zijn onder andere de volgende zaken terug te vinden. Stadsspeeltuin de Speelhoorn wordt zo druk bezocht dat het maximaal aantal bezoekers vrijwel is bereikt. Nog meer bezoekers is niet verantwoord in verband met de veiligheid. Als de vraag toch blijft toenemen, is het wenselijk om een tweede stadsspeeltuin te realiseren. Mogelijk is dit te combineren met een natuurspeelbos. Voor de kinderen in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar zijn er te weinig voorzieningen in Hoorn. Voor deze groep heeft de gemeente een aantal plannen. Het streven is om nog zoiets als een derde Cruyff Court aan te leggen voor de wijken Risdam-Noord en Risdam-Zuid. Er zijn nu zeven jongerenontmoetingsplekken (JOPS) in de gemeente. De gemeente streeft naar drie JOPs per wijk, dat komt neer op 24 JOPs in de hele gemeente. In de gemeente is een ruim aanbod van grastrapveldjes. Er wordt veel aandacht besteed aan het onderhoud van de trapveldjes, maar bij intensief gebruik is het bijna onmogelijk om een goede grasmat te houden. De aanleg van verharde trapveldjes is zeer wenselijk. Per wijk zijn drie verharde voetbalveldjes bedacht. Dat komt neer op een totaal van 24 voor de hele gemeente. Op dit moment zijn er 10.

Bij de keuzes die gemaakt moeten worden om voldoende, gevarieerde en veilige speelruimte te bieden aan alle kinderen in Hoorn geldt het volgende uitgangspunt. Liever één locatie met een gevarieerd aanbod in speelwaarde en spelvormen, inclusief faciliteiten voor begeleiders, dan meerdere kleine locaties met één of twee kleine toestellen door de wijk heen aangelegd.

Voor uitbreiding en verbetering van de speelvoorzieningen is extra geld nodig. Vanaf 2009 is er jaarlijks 447.000 euro nodig voor het vervangen van speeltoestellen. Dat was 223.387 euro. Daarnaast wordt vanaf 2009 jaarlijks 218.000 euro uitgetrokken om de speelvoorzieningen te onderhouden, voorheen 175.313 euro.

De beleidsnota staat dinsdag 10 juni op de agenda van de raadscommissie.