Provincie Drenthe

begrazing

Schapen op de Westerbrink - Provincie experimenteert met begrazing

De provincie Drenthe laat vanaf dinsdag 10 juni het terrein voor het provinciehuis - de Westerbrink - gedurende ongeveer tien dagen begrazen door een kudde van 250 schapen. Deze manier van onderhoud is een experiment en vervangt het periodieke onderhoud met gemotoriseerde maaiers dat voor juni gebruikelijk is.

De provincie probeert sinds zo¿n tien jaar haar terreinen op ecologisch verantwoorde manier te onderhouden. Een terughoudend maaibeleid past hierin. Zo wordt de Westerbrink in Assen maximaal twee maal per jaar gemaaid. Deze wijze van beperkt maaien vergroot de verschraling van het veld en geeft een grotere variatie in de vegetatie. Daardoor ontstaat een natuurlijker beeld. Tot nu toe gebeurde dit maaien met tractoren en maaimachines. Bij wijze van experiment laat de provincie Drenthe de Westerbrink nu gedurende een periode van 10 dagen begrazen door een kudde Drentse heideschapen van het Schoonenbeker ras. Afgezien van het idyllische aanzien van deze methode, is het grote voordeel dat de grond hierdoor exact wordt gekort en bemest. Hierdoor neemt de variatie in plantengroei toe.

De kudde bestaat uit circa 250 schapen. Zij worden overdag begeleid door een herder en twee honden (bordercollies). ¿s Avonds en ¿s nachts wordt de kudde bijeengehouden door een tijdelijke omheining.

Op vrijdag 13 juni worden de schapen geschoren. Deze activiteit maakt deel uit van het normale verzorgingspatroon van de kudde en neemt ongeveer de hele dag in beslag.