Gemeente Sneek


Sinnewiken Sneek geslaagd!

Sinnewiken in Sneek De Sinnewikenkaravaan- het hippe zonne-energiefestijn- toert in juni door Fryslân en was op vrijdag 6 en zaterdag 7 juni in Sneek te bewonderen op het Oud Kerkhof en het Schaapmarktplein. Op zaterdag 7 juni waren de Sinnewiken gekoppeld aan het festival Út Sneek. De Sinnewiken staan in het teken van energiebesparing, klimaatverandering, duurzaamheid en milieu.

Simulatorbus `Het Nieuwe rijden'
Op vrijdag was de simulatorbus van de landelijke actiecampagne `Het Nieuwe Rijden' op het Oud kerkhof aanwezig. Belangstellenden konden hun rijgedrag testen en leerden op welke manier ze zuiniger kunnen rijden.

Alternatieve auto's
Op het Oud Kerkhof stond vrijdag en zaterdag een rij alternatieve voertuigen, onder andere een Toyota Prius (auto zowel op benzine als elektriciteit voortgedreven), een aardgasauto en een aantal ligfietsen.
Ook was de Groene Garage (`Band op Spanning') op zaterdag op het Martiniplein aanwezig en werd de bandenspanning van verschillende passanten gemeten. Er werd uitleg gegeven over het belang van de juiste bandenspanning.

Informatiemarkt
Rondom de Martinikerk stond een informatiemarkt met tien stands. Hieronder waren twee stands van de Snekers die deelnemen aan de provinciale Zonnebootrace (www.solarchallenge.nl), Eén deelnemer, ROC De Friese Poort, heeft hun zonneboot beide dagen tentoongesteld. Ook waren stands over Led-verlichting en werd er ecodesign geshowd: design dat gemaakt is van afvalmateriaal en/of gebruikte goederen. Tenslotte stond er ook nog een plaatselijke installateur waar men informatie over toepassing van duurzame maatregelen in het huishouden kon verkrijgen.

Funscience
Zaterdag konden kinderen van 7 tot 12 jaar naar de voorstelling Funscience. Deze bestaat uit drie thema's: het broeikaseffect, bevroren broeikaseffect en duurzame energie. Voor elk thema werden korte, leuke en educatieve proefjes en experimenten uitgevoerd. De kinderen waren toeschouwer maar deden zelf ook mee. Zo stonden er fitnessapparaten waarmee de kinderen water konden laten koken of een lamp laten branden. Ook waren er dansmatten waarmee je kunt meten hoeveel energie je al dansend verbruikt.

Theatergroep Friesland college
De voorstelling van de Theatergroep Friesland College vonden plaats op het Oud kerkhof en het Vismarktplein. Het was een vrolijke, enthousiaste en interactieve voorstelling waarbij kinderen op een leuke manier bewust werden gemaakt van de verandering van het klimaat, energie(besparing) en wat zij daar aan kunnen bijdragen.

Sinnestriel-trofee voor bedrijven
In de loop van de maand juni zal de gemeente de Sinnestriel-trofee uitreiken aan een aantal Sneeker bedrijven. De Sinnestriel is een keurmerk dat wordt toegekend aan bedrijven die al duurzaamheid opgenomen hebben in de bedrijfsvoering of producten en is bedoeld als aanmoedigingsprijs.

De Sinnewiken worden georganiseerd door de Friese Milieu Federatie in opdracht van de Provincie Fryslân en een aantal Friese gemeenten, waaronder de gemeente Sneek.