Gemeente Leeuwarden

'Leerwerkplekken' werken

Het project 'leerwerkplekken' voor bijstandsgerechtigden is een groot succes. Van de 31 personen die in 2006-2007 met een leerwerkplek zijn gestart, hebben nog slechts vier personen - om sociaal en/of fysieke redenen - een uitkering. Dit blijkt uit de evaluatie die onlangs plaatsvond.

Het project is in oktober 2006 gestart als onderdeel van het 500-banenplan. De bedoeling van leerwerkplekken is om bijstandsgerechtigden gedurende een half jaar werkervaring te laten opdoen. De ervaringen zijn positief. Naast profit- en non-profitorganisaties, zijn ook bij de gemeente Leeuwarden leerwerkplekken gecreëerd voor het opdoen van werkervaring.

Het werkt stimulerend dat de gemeente het goede voorbeeld geeft in het beschikbaar stellen van (licht) administratieve leerwerkplekken. De persoonlijke aanpak heeft geresulteerd in interne - en externe plaatsingen. Zo is een deelnemer geplaatst op een leerwerkplek bij wijkzaken. Via deze leerwerkplek is de deelnemer uiteindelijk doorgestroomd naar een betaalde baan als leerplichtambtenaar. Een HBO-er bouwkunde, die al zes jaar in Nederland is, had in deze eerste jaren geen werk. De deelnemer is geplaatst op een leerwerkplek bij de afdeling ruimtelijk ontwikkeling en inrichting als toezichthouder. Uiteindelijk is hij doorgestroomd als bouwkundig calculator bij een bedrijf in Leeuwarden. Een andere deelnemer, die gedurende de laatste 12 jaar geen werk meer had, is aan het werk gegaan op een leerwerkplek bij de afdeling documentenbeheer. Omdat hij daar voldoende ervaring heeft opgedaan, heeft hij uiteindelijk een baan gekregen als administratief medewerker bij een bedrijf in Leeuwarden. Ook de deelnemers zelf zijn enthousiast en gemotiveerd om op deze manier werkervaring op te doen en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

De projectopzet van de gemeente Leeuwarden is inmiddels als blauwdruk beschikbaar voor andere organisaties. De blauwdruk is te verkrijgen bij Martien Wierdsma. Zij regelt de werving, selectie en begeleiding.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden 058-233 4002