Continuon


Een nieuwe grens tussen groot- en kleinverbruik van gas

6/13/2008

Aangepaste norm duidelijk voor iedereen

Arnhem, xx juni 2008 - Sinds 2004 is iedereen vrij om een energieleverancier te kiezen. Sommige regels die met het vrijkomen van de markt zijn vastgelegd, zijn inmiddels aan herziening toe.

Een daarvan betreft de grens tussen klein- en grootverbruik. In overleg met organisaties als LTO Nederland en VEMW is de in 2004 vastgestelde grens, die was gebaseerd op volume (170000 m3) gewijzigd in een grens gebaseerd op technische capaciteit van de aansluiting. Een dergelijke norm is duidelijk voor iedereen. De grens is vastgesteld op een verbruik van 40 m3(n)/uur. Een verbruik boven die grens wordt op basis van de huidige aansluiting met ingang van 2009 beschouwd als vallend in de categorie grootverbruik.

Hoe ziet de wereld van de Grootverbruiker er uit?

De Gasleverancier
Als u grootverbruiker bent , kunt u -in tegenstelling tot kleinverbruikers - vrij onderhandelen met energieleveranciers over de contractsoort, prijs, voorwaarden van levering, wijze van facturering en betaling. Voor grootverbruikers is consumentenbescherming niet van toepassing.

De Regionaal Netbeheerder
Als grootverbruiker kunt u met uw regionale netbeheerder een aansluit- en transportovereenkomst afsluiten voor de gasaansluiting en het transport van gas. Hiervoor ontvangt u dan een aparte factuur. Als u van leverancier en/ of meetbedrijf wijzigt, blijft de aansluit- en transportovereenkomst ongewijzigd. Voor telemetrie-aansluitingen (een aansluiting met een op afstand uitleesbare meter) is de overeenkomst op basis van een gecontracteerde capaciteit. Voor niet-telemetrieaansluitingen geldt een vaste capaciteit afhankelijk van de grootte van de aansluiting.

Het Meetbedrijf
Als grootverbruiker bent u vrij in de keuze voor een meetbedrijf en het type van de gasmeter. Alleen boven een jaarhoeveelheid van meer dan 170.000 m3(n)/jaar is een dagelijks op afstand uitleesbare meetinrichting (telemetrie) verplicht.

Afhankelijk van het patroon van de gasafname en het contractaanbod van de gasleverancier is telemetrie voor lagere verbruiken mogelijk ook een aantrekkelijke optie. Deze keuze is vrij.

Kritisch kijken kan lonend zijn
Als u geen actie onderneemt, wordt u op basis van een aansluiting met een capaciteit van 40 m3(n)/uur of groter vanaf 1 januari 2009 automatisch grootverbruiker. Het kan echter lonend zijn eens kritisch te kijken naar de capaciteit van de aansluiting. Als u aan een capaciteit van maximaal 40 m3(n)/uur voldoende hebt, kunt u ook overwegen kleinverbruiker te blijven.