Werkgeversvereniging AWVN


Datum: 09 juni 2008

Autokostenfictie bij intrekking verklaring geen privégebruik

Een werknemer beschikt gedurende het gehele kalenderjaar 2006 over een auto van de zaak. Hij verstrekt zijn werkgever een zogeheten verklaring privégebruik. Deze is op verzoek van de werknemer per 1 maart 2006 ingetrokken. Daarna overschrijdt hij de 500 kilometergrens privé. De Belastingdienst gaat daarop over de maanden januari en februari 2006 naheffen bij de werknemer.
In cassatie is aan de Hoge Raad gevraagd om uitspraak te doen over de vraag of de autokostenfictie (22% bijtelling) beperkt kan blijven tot de periode maart 2006 tot en met december 2006 of van toepassing is op het hele kalenderjaar 2006.

De Hoge Raad is van mening dat de autokostenfictie niet naar tijdsgelang moet worden toegepast. De werknemer is gedurende het hele kalenderjaar een auto van de zaak ter beschikking gesteld en hij heeft de auto gedurende het jaar voor meer dan 500 kilometer voor privé doeleinden gebruikt. Het voordeel is terecht op kalenderjaarbasis vastgesteld op 22% van de cataloguswaarde van de auto. Niet relevant is dat de werknemer de auto van de zaak een gedeelte van het jaar niet voor privé-doeleinden heeft gebruikt.
Hoewel de autokostenfictie per kalenderjaar wordt bekeken, verloopt de bijtelling die de werkgever in de sfeer van de loonheffingen moet doen wel naar tijdsgelang. De werkgever neemt pas de bijtelling in aanmerking nadat de verklaring privégebruik is ingetrokken. Voor de periode dat de werkgever beschikte over een verklaring en ook geen reden had om aan de geldigheid van de verklaring te twijfelen, geldt dat de Belastingdienst de werknemer een naheffingsaanslag moet opleggen. Het bedrag van de naheffingsaanslag is loon voor de inkomstenbelasting en kan de werknemer in de eigen aangifte verrekenen.

Bovenstaande uitspraak van de Hoge Raad is in lijn met de huidige praktijk bij het gedurende het hele kalenderjaar ter beschikking stellen van de auto van de zaak. Als de auto slechts een gedeelte van het kalenderjaar ter beschikking wordt gesteld, dan moet voor de vraag of het privégebruik meer bedraagt dan 500 kilometer per kalenderjaar het aantal privékilometers in de periode waarin de auto ter beschikking is gesteld worden omgerekend naar een aantal kilometers per kalenderjaar.

Vragen? Neem contact op met de AWVN-werkgeverslijn, (070) 850 86 05, werkgeverslijn@awvn.nl.