Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Onterecht geen compensatie van eigen risico

De voorgestelde compensatieregeling voor het eigen risico in de Zorgverzekeringswet ligt al een tijd onder vuur. De CG-Raad vindt dat veel chronisch zieken en gehandicapten onterecht geen compensatie krijgen. Deze week is duidelijk geworden dat het kabinet de regeling niet gaat aanpassen. De CG-Raad is hierover zeer ontstemd en heeft een brief gestuurd aan de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid.

Compensatie eigen risico
Iedereen moet in 2008 een verplicht eigen risico betalen van 150 euro. Gehandicapten en chronisch zieken zouden een deel hiervan terugkrijgen, namelijk 47 euro. De CG-Raad heeft er steeds op gewezen dat de groep die hiervoor in aanmerking komt, veel te beperkt is.

Groepen
In 2008 krijgen namelijk alleen de volgende groepen compensatie: Mensen die voorkomen op de lijst van 17 aandoeningen met hoog medicijngebruik.
Mensen die op 1 juli 2008 al minimaal een half jaar in een AWBZ-instelling verblijven.
Kunstmatig
De CG-Raad vindt deze afbakening volkomen kunstmatig, want de groep met hoge zorgkosten is veel groter. Bij het bepalen van de doelgroep moet daarom ook gekeken worden naar de hoogte van het zorg- en hulpmiddelengebruik.
Ook de gekozen afbakening op grond van medicijngebruik is onjuist. Er is nu al een groep mensen met beperkingen bekend, die buiten de afbakening vallen. Bijvoorbeeld mensen met een hoog cholesterolgehalte, stofwisselings- en bloedziekten en zeldzame aandoeningen.

U kunt de brief aan de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid vinden op: http://www.cg-raad.nl/volksgezondheid/20080529.html 10 juni 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400