D66

Kabinet laat tekort aan donororganen voortbestaan

10 juni 2008

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya is teleurgesteld in de plannen van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) om het tekort aan donororganen terug te dringen. De minister heeft het voorstel van D66 niet meegewogen, waarschijnlijk omdat hij daar ideologische bezwaren tegen had. Koser Kaya: "In 2007 zijn 152 mensen overleden, terwijl ze op de wachtlijst stonden. Het voorstel van Klink weerspiegelt niet de ernst van die cijfers."

Het belangrijkste probleem is dat mensen geen keuze maken. Veel mensen willen wel donor worden, maar denken er niet aan om het formulier in te vullen. Koser Kaya pleit er daarom voor om alle Nederlanders deze keuze voor te leggen, bijvoorbeeld als ze een nieuw paspoort of rijbewijs ophalen. Volgens de sociaal liberaal zijn vrijheid en verantwoordelijkheid in haar voorstel in balans: "Het probleem is zo groot, dat het redelijk is om iedereen de vraag voor te leggen of ze donor willen worden. Aan de andere kant hebben mensen die geen donor willen worden, in mijn voorstel alle ruimte om een `nee' aan te kruisen op het formulier. Ik begrijp niet waarom Klink dit voorstel niet wil overnemen en hij alleen voor vrijblijvende plannen kiest."

Klink stelt voor om het tekort op te lossen door aan donorformulieren een extra keuze toe te voegen, namelijk "Ja, ik geef toestemming voor donatie, mits mijn nabestaanden instemmen". Hiernaast wil Klink dat er meer aan voorlichting wordt gedaan. Koser Kaya vreest dat deze maatregel te weinig effect zal hebben om het tekort op te lossen.
---