FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: "Oplossing conflict streekvervoer binnen handbereik"

FNV Bondgenoten doet een voorstel dat het cao-overleg voor het streekvervoer vlot kan trekken.
"Ons voorstel is een concrete uitwerking van het rapport van De Vries", aldus Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten. "Zijn rapport viel goed in de smaak, maar leverde niet direct een concrete opening op. Daarom nemen wij die taak op ons. Met dit voorstel hopen we die opening te creëren en brengen we een oplossing binnen handbereik."

Het voorstel van de bond is gebaseerd op het rapport van Klaas de Vries. Het gaat dan om een `snelle korte slag', die werkgevers financiële armslag kan bieden om snel een cao af te sluiten en die een einde kan maken aan de huidige staking. De bond wil gelijk oversteken met de werkgevers. "Na het rapport De Vries is de discussie heel erg gegaan over tegemoetkomingen voor de werkgevers en verdween de cao naar de achtergrond. Dat kan natuurlijk niet", zegt Van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten.

Het voorstel houdt in dat er een overbruggings-cao komt. De overheid draait de BDU- bezuinigingen terug voor één jaar. Dat levert 21 miljoen op. Ook doet de overheid de toezegging dat het komende halfjaar structurele oplossingen voor de sector worden gevonden. De bond neemt zijn verantwoordelijkheid in het overleg met overheid en werkgevers. Ook wordt (goedkopere) rode diesel ingevoerd voor streekbussen. Om milieuontwikkelingen in de sector te stimuleren, sluiten de partijen een convenant af.

Het convenant is in het voorstel is opgenomen, omdat de bond geluiden hoorde uit milieukringen dat rode diesel de invoering van milieuvriendelijke bussen in de sector zou kunnen stagneren. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling en mag een goede cao voor chauffeurs en onderhoudspersoneel in het streekvervoer niet in de weg staan".

Bijlagen :

090608_Notitie_FNVBG_nav_rapport_De_Vries_2.pdf
---