Openbaar Ministerie

Vier jaar geëist tegen Turkse Duitsers voor voorbereiding moord

10 juni 2008

Vandaag heeft de officier van justitie vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de acht verdachten die in april 2006 naar Utrecht kwamen als reactie op de vechtpartij in eethuis Asya op de Amsterdamse Straatweg. Bij die vechtpartij werd een 29-jarige Turkse Duitser ernstig mishandeld door twee Iraanse broers. De Duitser maakte deel uit van een groep Duitse Turken. Kort na dit gevecht kreeg de politie informatie dat de groep verhaal zou komen halen.

Uit observaties kwam naar voren dat een groep bestaande uit zoân dertig mannen in acht autoâs in diverse horecagelegenheden in Utrecht op zoek gingen naar ene Altan, die verantwoordelijk werd gehouden voor de mishandeling. Daarbij werd gedreigd dat wie Altan zou verstoppen, ook gedood zou worden. Ook werd gedreigd "de tent de lucht in te blazen". Een deel van deze mannen droeg kogelwerende vesten en had zichtbaar wapens bij zich. Hoewel uit de verklaringen van de verdachten het doel van de zoektocht niet duidelijk wordt â het zou gaan om de afhandeling van de ziektekosten â acht de officier van justitie op basis van het optreden van de groep de voorwaardelijke opzet om de dader van de mishandeling te vermoorden bewezen. "Een soort doodseskader trok door de stad. Zich onaantastbaar wanend is men publiekelijk op zoek gegaan naar door haat ingegeven eigenrichting. Het optreden van deze groep heeft de rechtorde diep en diep geschokt".

Voordat het echter tot een gewelddadig treffen kon komen, werden de mannen aangehouden. In een aantal autoâs werden wapens gevonden. Het bewijs voor de opzet wordt gevonden in de verklaringen van getuigen en verdachten, in tapverslagen, beeldmateriaal en andere verklaringen. Uit dit alles ontstaat een beeld van een intimiderend, zowat militair optreden, dat volgens de officier "volstrekt onacceptabel" is. De officier eiste naast de vier jaar gevangenisstraf voor alle verdachten, de gevangenneming ter zitting.