Persberichten Utrecht stad, 11.50 uur

Utrecht, 10-06-2008

Onderzoek naar grote serie misdrijven afgerond

Met de aanhouding van in totaal 14 verdachten in de leeftijd van 17 tot en met 19 jaar, allen afkomstig uit de Utrechtse wijk Zuilen, heeft de politie 55 misdrijven onderzocht en grotendeels opgelost. Hiermee komt een eind aan een negen maanden durend onderzoek naar onder meer een serie overvallen en gewelddadige straatroven in de wijken Zuilen en Ondiep.

Slachtoffers van de straatroven waren steeds jonge mannen van rond de 20 jaar die s avonds geld wilden opnemen bij een geldautomaat op straat. De daders opereerden in kleine groepjes van circa drie. Ze bedreigden hun slachtoffers met een wapen en dwongen deze zo hun pinpas plus bijbehorende pincode af te geven.

In het nieuws

Enkele van deze overvallen zijn uitgebreid in het nieuws geweest. De politie bracht deze zaken onder de aandacht van het publiek in Opsporing Verzocht, Hart van Nederland en het opsporingsprogramma van RTV Utrecht-programma, Bureau Hengeveld. Dit leverde verschillende tips op, waaronder enkele waardevolle.

Opgeloste misdrijven

Deze feiten speelden zich af in de periode van april 2007 tot en met januari 2008. Het merendeel van deze zaken vond plaats in Zuilen of aan de rand van de wijk. Een overval vond buiten Utrecht plaats, namelijk op een supermarkt in Maastricht. Al met al gaat het om de volgende feiten waarvan het merendeel is opgelost:


- Drie overvallen (twee op bedrijven, één op bewoners van een woning) en zeven berovingen


- Twintig inbraken in woningen (waaronder zogenoemde stoeptegelinbraken)


- Acht inbraken in bedrijven en een school


- Zeven auto-inbraken


- Één scooterdiefstal


- Zes gevallen van heling


- Twee drugszaken (bezit en handel van harddrugs)


- Eén bedreiging.

Opmerkelijk

Opmerkelijk in de serie berovingen was het toegepaste geweld, zeker gezien de jeugdige leeftijd van de verdachten. Opvallend was ook dat de verdachten vooral in hun eigen woonomgeving opereerden. Daarbij maakten ze zich niet alleen aan een groot aantal delicten schuldig, maar ook aan delicten van heel verschillende aard.

Omvang van het onderzoek

Om een idee te geven van de omvang van het onderzoek: gedurende vijf maanden werkte een rechercheteam van twintig personen fulltime aan het onderzoek. Na aanhouding van de hoofdverdachten werd het rechercheteam afgebouwd naar zeven personen. Wijkagenten en het observatie- en arrestatieteam leverden ondersteuning. Het aantal mensuren bedraagt ruim negenduizend. Van meet af aan heeft de politie groot ingestoken wat betreft inzet van capaciteit en middelen. In totaal werden tien panden onderworpen aan een doorzoeking.

Een van de verdachten is minderjarig. Zeven verdachten zitten nog in voorarrest. De dossiers zijn inmiddels in het bezit zijn van het openbaar ministerie. Op dinsdag 10 juni vindt voor de rechtbank in Utrecht een zogenoemde regiezitting plaats. Daar wordt besproken welke aanvullende stappen moeten worden gezet in het onderzoek, of er getuigen moeten worden gehoord en wanneer de inhoudelijke behandeling ter zitting zou kunnen plaatsvinden.

Autokraker gepakt

UTRECHT Tijdens hun surveillance op maandag 9 juni omstreeks 15.10 uur zagen agenten beveiligers achter een man aan rennen over de St. Jacobsstraat. Het bleek dat de man in een auto had ingebroken en een laptop had gestolen. De 19-jarige Utrechter gooide de laptop van zich af in zijn vlucht. De politie heeft de man aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Belediging

UTRECHT Toen agenten in de nacht van 8 op 9 juni surveilleerden over de Voorstraat vond een man het nodig om de agenten te beledigen.

Omstreeks 02.25 uur reden de agenten over de Voorstraat. Een 31-jarige man uit Utrecht kwam in de tegengestelde richting aanfietsen. Toen hij de agenten zag riep hij beledigende termen naar de agenten. De agenten zagen dat de man erg dronken was en spraken hem aan. Toen hij door ging met het beledigen van de agenten is hij meegenomen naar het politiebureau. Ook bleek dat de man over vals geld beschikte. De man is ingesloten voor verhoor.

M&M gered

UTRECHT - De politie heeft in de nacht van 9 op 10 juni twee mannen aangehouden die met een grote M&M liepen over de Potterstraat. Deze grote M&M is onderdeel van een reclame op een bushokje van de Potterstraat. De mannen -31 en 33 uit Haarlem en Noordwijk- waren aardig dronken en kregen een bekeuring voor baldadigheid. De M&M is in beslag genomen en wacht op het bureau tot de rechtmatige eigenaar hem komt ophalen.

Dronken achter het stuur

UTRECHT Een 27-jarige man uit Utrecht heeft met zijn auto in de nacht van 9 op 10 juni vijf autos beschadigd. Omstreeks 02.15 uur reed de Utrechter over de Jan van Galenstraat. Hij wilde de bocht nemen maar maakte een stuurfoutje waardoor hij een geparkeerde auto schampte en tegen een andere geparkeerde auto tot stilstand kwam. Deze botsing veroorzaakte een kettingbotsing waarbij vijf autos beschadigd raakte. De bestuurder bleek te hebben gedronken. De ademanalyse op het politiebureau wees 385 ug/l alcohol uit. De politie heeft een proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Vechtpartij

UTRECHT In de nacht van 9 op 10 juni zagen agenten tijdens hun surveillance een vechtpartij op de Nobelstraat. Omstreeks 02.15 uur was een groep van circa 8 personen aan het vechten. De agenten probeerde de groep uit elkaar te halen, maar de mannen bleven agressief. Uiteindelijk heeft de politie een 23-jarige man uit Utrecht aangehouden die zich zeer hinderlijk gedroeg. Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt. De reden van de vechtpartij is nog onduidelijk.

Diefstal

UTRECHT De politie kreeg op maandag 9 juni om 21.15 uur een melding dat er ingebroken werd in een bouwkeet aan de Prinses Christinalaan.

Toen de agenten ter plaatse kwamen, renden de jongens weg. Eén van de jongens, een 15 jarige Utrechter, werd gepakt en ingesloten. Omdat hij minderjarig is, zijn zijn ouders op de hoogte gebracht.

Vernielen en slaan

UTRECHT De politie heeft maandag 9 juni een vrouw aangehouden omdat zij in een kledingwinkel aan de St. Jacobsstraat kleding had vernield en vervolgens een beveiliger sloeg.

De 23-jarige vrouw uit Almere werd omstreeks 17.45 uur gesnapt door beveiligers omdat zij zich erg vreemd gedroeg. Toen de beveiligers haar aanspraken, bleek dat ze kleding had vernield. Vervolgens sloeg ze een van de beveiligers. De vrouw is meegenomen naar het politiebureau. Hier bleek dat ze nog een celstraf wegens winkeldiefstal had openstaan.

Gevaarlijke tas kwijt

UTRECHT Een 71-jarige vrouw is maandag 9 juni omstreeks 17.15 uur beroofd van haar tas. Zij had de tas in het mandje van haar scootmobiel staan. Toen zij deze onbeheerd achter liet aan de Olympus is de tas gestolen. In de tas zaten medicijnen die voor kinderen erg gevaarlijk kunnen zijn. De politie doet onderzoek naar de diefstal en vraagt getuigen zich te melden via het nummer 0800-8844. U kunt ook anoniem informatie doorgeven via 0800-7000.