CDA afdeling Gelderland


MOGELIJKHEDEN POLITIE BLIJVEN ONBENUT

---

PERSBERICHT

MOGELIJKHEDEN POLITIE BLIJVEN ONBENUT

"De samenwerking van Nederlandse- en Duitse politie in het Euregiogebied laat vele mogelijkheden onbenut". Dat is de mening van Nederlandse en Duitse politici, afgelopen vrijdag bijeen in Glanerbrug-Gronau. Het CDA-CDU Euregio Verband liet zich uitgebreid informeren door politieautoriteiten over de stand van zaken van de grensoverschrijdende samenwerking.

Sinds het sluiten van het Nederlands-Duitse politie- en justitieverdrag enige tijd geleden, bekend geworden als het Verdrag van Enschede, kon de samenwerking op verschillende terreinen al verder worden geïntensiveerd. Die samenwerking heeft nieuwe kansen geschapen om grensoverschrijdende criminaliteit beter het hoofd te kunnen bieden.

Maar de verdere ontwikkeling van die samenwerking dreigt te stagneren en nieuwe mogelijkheden blijven teveel onbenut, waarbij ook de dienstverlening aan de burgers achterop kan raken.

Een goed voorbeeld daarvan is het ontbreken van financiële ondersteuning vanuit Den Haag voor het project "Duitse en Nederlandse politie onder één dak". Dit project staat model voor praktische uitvoering van het Verdrag van Enschede. Het ligt in de bedoeling het politiebureau in Glanerbrug uit te bouwen tot een gemeenschappelijke voorziening. De informatie uitwisseling zal daarmee bevorderd worden, de opsporing effectiever kunnen plaatsvinden en de voorlichting naar de burgers nog verder verbeterd worden.

Een ander punt van zorg is het nog steeds ontbreken van een gemeenschappelijk politiecentrum aan de A1/E30 bij De Lutte/grens. Het CDA heeft er al eerder op gewezen dat, naast het reeds bestaande centrum in Heerlen, realisatie van een tweede centrum langs de Nederlands-Duitse grens een logisch uitvloeisel is van het Verdrag van Enschede. "Juist op zo'n vitale plek aan de belangrijke Europese Oost-West verbinding kan de internationale criminaliteit doeltreffend bestreden worden", zo luidde de algemene opvatting.

De politici verwelkomden overigens het plan van minister ter Horst om gemeenschappelijke rechercheteams voor opsporingstaken op te richten.

De samenwerking in deze grensoverschrijdende regio heeft al zoveel praktische resultaten opgeleverd, dat deze Euregio uitstekend als proefgebied zou kunnen dienen.

Het CDA-CDU Euregio Verband zal uitdrukkelijk aan de bel blijven trekken. Het Verband, dat onlangs is opgericht, is samengesteld uit leden van het Europees Parlement, de Eerste en Tweede Kamer, de Bondsdag en de deelstaatparlementen, provincies en Kreisen en leden van de Euregioraad, allen afkomstig uit het Euregiogebied. De 50 politici behartigen de Nederlands-Duitse belangen in het grensgebied op partijniveau en geven ondersteuning aan het werk van de fractie in de Euregioraad bij het oplossen van grensoverschrijdende knelpunten.

Ook vanwege de samenstelling heeft het CDA-CDU Euregio Verband een belangrijke lobby-functie richting nationale- en regionale overheden.

Bart van Winsen, Voorzitter Euregio
bvanwinsen@gmail.com
Date: 2008/6/7

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 10-6-2008