CDA afdeling Gelderland


Actie tegen fietsendiefstal in Winterswijk

---

Op zaterdag 7 juni jl vertegenwoordigde statenlid Mark Slinkman gedeputeerde Marijke van Haaren bij de aftrap van het provinciale anti-fietsendiefstaloffensief in Winterswijk.

In samenwerking met de Fietsersbond en zeven Achterhoekse gemeentes neemt de provincie actie om diefstal van fietsen tegen te gaan.

De provincie Gelderland vindt fietsen immers zeer belangrijk en wil aan het fietsbeleid ook grote prioriteit geven. Fietsen is goed! Goed voor het milieu, goed tegen het fileprobleem, maar eerst en vooral is fietsen ontzettend gezond. De fiets is een buitengewoon laagdrempelig middel in onze strijd tegen overgewicht en te weinig bewegen.

De provincie legt daarom nieuwe fietspaden aan, en knapt oude paden op.
Gelderland probeert barrières weg te nemen, en tot een sluitend fietspadennet te komen.
Recent is een groot onderzoek onder fietsende scholieren gedaan, om zo veel mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties in beeld te brengen.

Die gevaarlijke punten willen we ook waar mogelijk gaan aanpakken.

Maar al de maatregelen op het gebied van de infrastructuur zijn van weinig nut als de fiets niet als een betrouwbaar vervoersmiddel wordt beschouwd. Wie zijn fiets ergens neerzet, wil er op kunnen rekenen dat deze er ook aan het eind van de dag nog zal staan.

We zijn dan ook blij dat de politie de aanpak van fietsendiefstal goed op het netvlies heeft staan.
Maar diefstalpreventie moet ook goed tussen de oren van de Gelderse fietsers zelf komen.

De kans dat je het slachtoffer wordt van fietsendiefstal kun je zelf eenvoudig verkleinen met een goed slot en een juist gebruik daarvan. En door je fiets van je postcode te voorzien, zodat hij na diefstal bij je kan worden terugbezorgd.

Na een korte toespraak overhandigde Mark Slinkman aan burgemeester Van Beem van Winterswijk een pantograaf, een apparaat waarmee postcodes in fietsframes kunnen worden geëtst. De burgemeester kon vervolgens het gebruik hiervan te demonstreren op de gereedliggende fiets.

Daarna ontving hij uit handen van Mark Slinkman tenslotte een pda, waarmee toegang kan worden verkregen op een landelijke databank van gestolen fietsen.

info: Mark Slinkman
m.slinkman@ps.gelderland.nl
Tel. 0545-250800

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 10-6-2008