CDA afdeling Gelderland


CDA-STATENFRACTIE GELDERLAND BEZOEKT EDE-OOST

---

Afgelopen woensdag 4 juni was de Statenfractie van het CDA Gelderland nagenoeg compleet aanwezig voor een werkbezoek aan Ede. Ze waren te gast bij de Edese raadsfractie van het CDA, waarvan ook 5 leden aanwezig waren.

Hoofdonderwerp was de ontwikkeling van het project Ede-Oost, met als onderdelen de ontwikkelingen van de kazerneterreinen, het ENKA-terrein en de toekomstige verkeersafwikkeling in het gebied.

Nadat de statenleden in De Reehorst welkom waren geheten door fractievoorzitter Bert Komdeur, was het woord aan de gemeentelijke projectmanager, Rob Tutert, die de aanwezigen in vogelvlucht meenam door het gebied, waar Ede in de toekomst veel in zal investeren en ontwikkelen.

Bijzondere aandacht was er voor de verkeersafwikkeling, richting het westen en de statenleden werden zodoende op de hoogte gebracht van de besluitvorming binnen de Edese raad. Deze houdt in, dat Ede-Oost in westelijke richting ontsloten zal worden via een parallelweg langs de A12, uitkomend bij de huidige aansluiting bij Stadspoort op de A12 en dat de ontsluiting in oostelijke richting zal lopen via de huidige N224, een provinciale weg.

De conclusie van de statenfractie is dan ook, dat wil Ede in oostelijke richting goed bereikbaar blijven van enig afwaarderen van deze verbinding geen sprake kan zijn. Dat neemt niet weg, dat met maatregelen de oversteekbaarheid voor fietsers en wild verbeterd kan worden, maar de functie van de weg dient onveranderd te blijven.

De N224 is (naast de A12 die de belangrijkste schakel in het oost-west verkeer voor Ede is), onmisbaar als secundaire route wanneer het verkeer op de A12 vastloopt.

Rob Tutert besteedde ook de nodige aandacht aan de cultuurhistorische aspecten van beide terreinen, met name het kazerneterrein, waar men eigenlijk kan spreken van een soort openluchtmuseum van militaire bebouwingsgeschiedenis. Van groot belang om te behouden, maar een functionele inpassing daarvan zal voor Ede nog een hele tour-de-force worden.

Medewerking van andere overheden, rijk en provincie zal daarbij onmisbaar zijn en daarom was het goed, dat de aanwezige statenleden hierover geïnformeerd werden.

Ter plekke werd ook een bezoek aan het ENKA-terrein gebracht, waar inmiddels de sloopwerkzaamheden in volle gang zijn gezet. De delegatie kon met eigen ogen zien, voor welke enorme opgave Ede staat en wat er allemaal bij komt kijken om een voormalig fabrieksterrein om te zetten in een prachtige werk- en woonomgeving voor Edese burgers.

Namens de statenfractie bedankte voorzitter John van Meeteren de organisatoren voor dit inspirerende programma en keerde iedereen moe, maar voldaan huiswaarts, na een lange dag waarin ook Arnhem, Oosterbeek en Wageningen waren bezocht.

Albert Schol,
CDA-statenlid Gelderland
Tel. 0318-645865
E-mail: a.schol@ps.gelderland.nl

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 10-6-2008