Senternovem


09-06-2008 | C2C Cradle to cradle (van wieg tot wieg)

Cradle to Cradle (van wieg tot wieg) is een ontwerpconcept van architect William McDonough en chemicus Michael Braungart op basis van eco-effectiviteit. Het principe voor hun ontwerpen ontlenen McDonough en Braungart aan de werking van ecosystemen, waarin het ene organisme een functie heeft voor andere organismen. Hierbij staan kenmerken als samenwerking (symbiose), het dienen als voedsel en onderlinge verrijking centraal.

C2C betekent dat producten dusdanig moeten zijn ontworpen dat zij na gebruik op een hoogwaardige manier kunnen worden hergebruikt in een nieuw product of een voedende functie moeten hebben (afval is voedsel). McDonough en Braungart maken hiervoor primair onderscheid in twee soorten bouwstoffen: biologische en technische. Om bouwstoffen na het afdanken van een product te kunnen inzetten als voeding voor nieuwe producten of terug te brengen in de (ecologische) kringloop dient een product te bestaan uit zo min mogelijk componenten die uit een bouwstof van één soort (bijvoorbeeld alleen uit een biologische grondstof zoals hout inclusief de verbindingen of uit een technische bouwstof zoals polymeer) moeten zijn gemaakt.

Voor de gebouwde omgeving betekent C2C dat wijken of gebouwen een meerwaarde hebben voor de omgeving of een (eco)systeem, doordat ze meer produceren dan ze gebruiken.

Voorbeelden hiervoor zijn:

* het afgevoerde water is schoner dan het toegevoerde water
* er wordt meer energie geleverd uit gebouwen dan er wordt gebruikt
* bouwdelen kunnen na gebruik weer terugkeren in de (ecologische) kringloop.

SenterNovem heeft een aantal initiatieven om het concept Cradle to Cradle breder bekend te maken. Binnenkort start er een nieuwe SenterNovem community op dit gebied.

Meer informatie?
www.duurzaamheid.nl/c2c