Senternovem


09-06-2008 | Werkelijk energiegebruik versus berekend energiegebruik

In hoeverre komt het energiegebruik uit de EPC overeen met het werkelijk energiegebruik? EPC Met de EPC wordt een integrale beoordeling van energiezuinigheid van een gebouw gegeven. Deze beoordeling wordt opgesteld op basis van gebouweigenschappen, gebouwgebonden installaties en een gestandaardiseerd gebruikersgedrag. Het berekende energiegebruik is het karakteristieke energiegebruik. Het werkelijke energiegebruik kan echter sterk afwijken door het gebruikersgedrag, temperatuur en niet goed ingeregelde installaties. Het werkelijke energiegebruik van het gebouw wordt niet berekend: de EPN is slechts een maat om te beoordelen of het gebouw voldoet aan de hedendaagse eisen die gesteld worden zodat er geen overmatig energieverslindend gebouw wordt ontworpen.

Doordat er een aantal variabelen zijn die niet direct met het gebouw, maar met de werkelijke situatie te maken hebben kan het werkelijke energiegebruik dus sterk afwijken van het karakteristieke energiegebruik.

Met behulp van de resultaten uit de Energiebesparingmonitor (link naar pagina Energiebesparingsmonitor) is getracht een vergelijking te maken tussen het werkelijke energiegebruik en het met de EPN berekende energiegebruik.

De belangrijkste conclusies

* het elektriciteitsvebruik in de EPC is ca 50 % lager is dan het elektriciteitsverbruik in de EBM

* het gasverbruik in de EPC is ca. 35 % lager dan het gasverbruik in de EBM

* uit de EBM blijkt dat het gemiddelde elektriciteitsverbruik van huishoudens met gemiddeld 0.8% per jaar toeneemt
* uit de EBM blijkt dat het gemiddeld gasverbruik per woning sinds 1997 met 2% per jaar afneemt. Veel invloed op het gasverbruik heeft de toenemende penetratie van energiebesparende maatregelen (isolatie en HR-ketels). Voor nieuwbouw heeft dit een duidelijke relatie met de EPC-eisen die gesteld worden
* op het totale energiegebruik bedraagt het aandeel gas 65-70% en elektriciteit 30-35%

Meer informatie?
Download dan het rapport Relatie tussen EPC en werkelijk energieverbruik bij kantoorgebouwen.