CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_dec06%2fHenkJanOrm el_.jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 10 juni 2008 - Nieuws -
Ormel: Verdrag van Lissabon biedt kansen voor Nederland

Afgelopen week heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over het Verdrag van Lissabon.

Dit wijzigingsverdrag is de opvolger van de afgewezen Europese Grondwet uit 2005. CDA Kamerlid Henk Jan Ormel uitte zijn tevredenheid over de inhoud van het wijzigingsverdrag van Lissabon. âIn het Verdrag wordt onder meer de rol van de nationale parlementen en het Europees Parlement vergroot. De democratie binnen de Europese Unie wordt transparanter en slagvaardiger en dat is een belangrijke stapâ, zo zei Ormel. Ook zijn de uitbreidingcriteria steviger verankerd en wordt duidelijker gemaakt wat er Europees en nationaal geregeld kan worden.

âHet verdrag is een logische opvolger van eerdere verdragen, we hebben een grotere Europese Unie en de spelregels moeten daarom aangepast worden. Het verdrag biedt instrumenten om als Nederland binnen de Europese Unie slagvaardiger om te gaan met vraagstukken op het gebied van criminaliteit, energie, klimaat, economie en migratieâ, benadrukte Ormel. De CDAâer zei dat er natuurlijk nog veel werk verzet moet worden en dat daarom op een eurorealistische manier invulling moet worden gegeven aan een nieuwe Europese koers. Volgens Ormel is een actieve deelname aan een sterke Europese Unie van groot belang voor Nederland, daarom moet Nederland meespelen in de Europese voorhoede.
---