EUCABO geeft impuls aan Europese gashandel

10/06/2008 12:26

Gas Transport Services BV

Grensoverschrijdende handel in gastransportcapaciteit tussen Nederland en Duitsland via EUCABO heeft de afgelopen periode een enorme groei doorgemaakt. EUCABO (European Capacity Booking) is het eerste Europese boekingsplatform voor gecombineerde handel in korte termijn gastransport. Het is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse landelijke netbeheerder Gas Transport Services B.V. (GTS), een dochteronderneming van Gasunie, en de beheerder van het gastransport in Noordwest Duitsland BEB Transport GmbH (BEB). Beide bedrijven geven aan dat afgelopen weken doorlopend capaciteit is gecontracteerd door meerdere partijen. Significante hoeveelheden worden vooral geboekt in het hoog calorisch systeem. GTS en BEB merken beide op: "De markt heeft EUCABO ontdekt".

In februari 2008 hebben GTS en BEB het nieuwe boekingsplatform voor de gecombineerde verkoop van korte termijn gastransportcapaciteit. EUCABO maakt het mogelijk om grensoverschrijdende transportcapaciteit te boeken op de interconnectiepunten tussen BEB en GTS bij Oude Statenzijl in Oost-Groningen. Dit geldt voor zowel hoog- als laagcalorisch gas.

Met EUCABO spelen GTS en BEB in op de behoefte van marktpartijen om eenvoudig korte termijn grensoverschrijdend transportcapaciteit van aardgas te contracteren. EUCABO is toegankelijk voor alle marktpartijen die geregistreerd staan in de systemen van BEB en / of GTS.

Hannover / Groningen, 10 juni 2008

BEB Transport GmbH (BEB)

BEB Transport GmbH beheert een 3.100 kilometer lang gastransportnetwerk, inclusief 23 compressorstations, in Noord-Duitsland. Tot de kerntaken van het in Hannover gevestigde bedrijf behoort het verzorgen van transport van aardgas op een non-discriminatoire, veilige en betrouwbare wijze (www.beb.de).

Gas Transport Services B.V. (GTS)

Gas Transport Services BV, 100% dochteronderneming van Gasunie, is aangewezen als landelijk beheerder van het Nederlandse gastransportnet. Eén van de belangrijkste taken van GTS is het verzorgen van transport van aardgas op een non-discriminatoire wijze ter bevordering van een goedwerkende gasmarkt (www.gastransportservices.nl).

N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie)

Gasunie is een gasinfrastructuur en -transportbedrijf met een toonaangevende positie in Europa. De totale lengte van het pijpleidingnet bedraagt meer dan 12.000 kilometer en geldt met een doorzet van bijna 100 miljard m3 als een van de grootste hogedruknetten in Europa. Het systeem omvat exportstations, meng- en compressorstations en meer dan duizend afleverstations. Via dochteronderneming Gas Transport Services B.V. beheert en ontwikkelt Gasunie het landelijke gastransportnet en worden transportdiensten aangeboden. De wensen van klanten, die hun gas getransporteerd willen hebben tegen concurrerende tarieven, staan hierbij voorop. Gasunie biedt ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag. Gasunie doet dit alles veilig, efficiënt, winstgevend en duurzaam. Mede door de betrouwbaarheid en de strategische ligging van het Gasunie-transportnet ten opzichte van groeiende internationale gasstromen kan de gasrotonde voor Noordwest-Europa zich ontwikkelen(www.gasunie.nl).

Eind 2007 heeft Gasunie een overeenkomst getekend voor de aankoop van de gastransporttak van BEB. De formele afronding van de aankoop vindt naar verwachting medio 2008 plaats. Beide bedrijven zullen samenwerken aan een goede energievoorziening voor Nederland, Duitsland en geheel Europa op basis van onafhankelijke gasinfrastructuren.