zaplive.tv: zelf 'live' uitzenden festivals, feesten en sportverslagen

10/06/2008 12:26

Kinxx

Haarlem, 10 juni 2008 - zaplive.tv is een nieuwe multi-talige internetportal voor het 'live' broadcasten via internet. Bedrijven en consumenten kunnen via de portal gratis hun evenementen live op internet uitzenden. LeaseWeb, de grootste zakelijke hostingprovider in Nederland, verzorgt de hosting van zaplive.tv.

Organisaties en consumenten kunnen via de portal 'live' concerten en feesten uitzenden, maar bijvoorbeeld ook sportverslagen, hobbyverslagen of persconferenties. Gebruikers hebben alleen een webcam of een camcorder nodig en een computer met toegang tot het internet. Voor kijkers is het mogelijk om via live chat op de beelden te reageren en uitzendingen te beoordelen.

Internationale dj's, Hollywood-sterren en basketball

Als internet start-up hoopt zaplive.tv over een jaar genoeg internetverkeer te hebben om adverteerders te trekken. "Ons verdienmodel is afhankelijk van het internetverkeer dat we genereren, maar daarover maak ik me geen enkele zorgen," zegt Christian Steiger, technisch directeur en mede-oprichter van zaplive.tv. "We hebben in de eerste paar weken dat we live zijn gegaan al veel belangstelling van kijkers gehad, onder andere via het live uitzenden van optredens van bekende bands. Ook is via zaplive de finale live uitgezonden van de Duitse 'premier league' basketbal. En we hebben Hollywood-sterren op de rode loper vertoond, en één van de grootste dance-evenementen in Duitsland, met internationale dj's."

Hosting live streaming

Belangrijk voor het succes van zaplive is de omvang van de hostingprovider en de kwaliteit van het hosting netwerk. "De uptime van het hosting netwerk luistert voor live streaming heel nauw," zegt Steiger. "Het feit dat LeaseWeb een hele grote hostingprovider is, met meer dan 2 miljoen websites in hun hostingnetwerk en veel beschikbare bandbreedte, heeft voor ons de doorslag gegeven om voor hen te kiezen. LeaseWeb heeft op dit moment zelfs een hosting capaciteit van meer dan 200 Gigabit per seconde. Dat is veel. Bij LeaseWeb kunnen we met onze website ook snel groeien, omdat ze altijd veel overcapaciteit aanhouden."

Bandbreedte hosting

Bandbreedte heeft zaplive.tv zeker nodig, omdat het met streaming erg hard kan gaan. "Met streaming verbruik je veel meer bandbreedte in je hosting dan wanneer je alleen video-on-demand zou aanbieden," zegt Steiger. "Wij gebruiken bovendien flash streaming, waardoor je relatief nóg meer bandbreedte in je hosting nodig hebt. Ik verwacht dat we al binnen een jaar 2 Gigabit per seconde aan bandbreedte zullen verbruiken. We hebben dus een behoorlijke capaciteit aan bandbreedte nodig van LeaseWeb."


---------------------------------

Over zaplive.tv

zaplive (www.zaplive.tv) is een in Duitsland gevestigde multi-talige portal voor het live streamen van videoregistraties. Zowel bedrijven als consumenten kunnen via het streaming platform live en wereldwijd hun evenementen op internet uitzenden, zoals concerten, feesten, verslaglegging van hobby's, sportverslagen of persconferenties. Gebruikers hebben genoeg aan een camcorder of een webcam en een computer met internetverbinding. De streaming technologie achter het platform zorgt ervoor dat de live-beelden via internet vertoond kunnen worden. zaplive is van start gegaan in april 2008, nadat er eerst een half jaar hard is gewerkt om het platform live te krijgen.


---------------------------------

Over LeaseWeb

LeaseWeb (www.leaseweb.com) is een internationale leverancier van hosting oplossingen die zich voornamelijk richt op de zakelijke markt. Het bedrijf staat in de wereldwijde top-20 van hostingproviders en levert diensten zoals domeinnaam registratie, webhosting, dedicated servers, colocatie, server virtualisatie en streaming. LeaseWeb is eigenaar van een eersteklas netwerk, dat een bandbreedte biedt van meer dan 210 Gbps en zich via de belangrijkste telecomcarriers uitspant over 4 datacenters in de regio Amsterdam. Daarnaast is LeaseWeb via internetexchanges aanwezig in Amsterdam, Brussel, Londen, Frankfurt, New York, Wenen, Stockholm, Warschau, Zürich, Praag en Madrid. Hiermee stelt LeaseWeb bedrijven wereldwijd in staat om op een eenvoudige en betaalbare manier online aanwezigheid te creëren en te continueren. Sinds de oprichting in 1997 heeft hostingprovider Leaseweb inmiddels meer dan 11.000 servers in beheer. Tot de klanten van LeaseWeb behoren ondermeer Koninklijke Joh. Enschedé, Hyves, AVRO, Starbucks, PricewaterhouseCoopers, Direct Wonen, en Univé.





http://www.zaplive.tv